Skip to main content

Επιστολή Ευθυμίου σε Χατζηδάκη για τις αναρρωτικές άδειες εργαζομένων που νοσούν από Covid

Διευκρινίσεις για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν αλλά και για όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα ζήτησε η βουλευτής από τον υπουργό.

Επιστολή για τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι που νοσούν θα μπορούν να λαμβάνουν αναρρωτική άδεια και κατ’ επέκταση επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ αλλά και για το πώς θα δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εργασία τους οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα απέστειλε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου, ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εργασία τους και οι όροι και προϋποθέσεις αμοιβής τους κατά τη δικαιολογημένη αυτή απουσία τους από την εργασία κρίνεται ιδιαίτερα επιτακτικό ερώτημα, δεδομένου ότι από τις 10 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία και αφορά πολλούς γονείς που, ίσως, να χρειαστεί να λείψουν από την εργασία τους λόγω νόσησης των παιδιών τους.

Δείτε εδώ την επιστολή

«Η εκταταμένη διασπορά των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον της COVID 19 έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην κάλυψη των εργαζόμενων που νοσούν από κορονοϊό αλλά και των εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με κρούσμα, τα οποία, εφόσον δεν είχε ληφθεί μέριμνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ. Οικ. 81558/29-12-2021 ΚΥΑ κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεση επίλυσή τους» τόνισε η κ. Ευθυμίου.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς και τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 5 ημερών. Οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δε χρειάζονται μοριακό τεστ, για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους, εφόσον νοσήσουν από κορονοϊό, αλλά αρκεί το θετικό rapid test, που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα. Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν 5 ημέρες πληρωμένης άδειας. Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ενημερώνεται διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζόμενου. Ο ΕΦΚΑ, όμως, δέχεται μόνο το μοριακό τεστ, προκειμένου να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζομένων νοσούν. Για το λόγο αυτό, τα παραπάνω χρήζουν άμεσης διευκρίνισης.