Skip to main content

Επιστολή Ελλήνων ιστορικών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η επιστολή απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπογράφουν καθηγητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές

Την έντονη αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζεται μέσω επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, που υπογράφεται από καθηγητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές των κλάδων της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της φιλολογίας.

Όπως τονίζουν, «οι όροι «Μακεδονία», «Μακεδών» και «Μακεδονικός» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πολιτισμού και η χρήση τους είναι αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων.

Οποιαδήποτε ονομασία επιλεγεί ως λύση για το πρόβλημα προσδιορισμού της γείτονος χώρας, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, και καλούν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τα μέλη της Βουλής να ακυρώσουν άμεσα την προσυμφωνία.

Ολόκληρη η επιστολή

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή οι υπογράφοντες εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην προσυμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Ν. Κοτζιά, και των Σκοπίων, κ. Ν. Ντιμιτρόφ, και είχε ως αντικείμενο την διευθέτηση διαφορών σχετικά με το όνομα του γειτονικού κράτους και των θεμάτων που σχετίζονται με αυτό.

Η αποδοχή από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ύπαρξης γειτονικού κράτους με το επίσημο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το σύντομο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και η αναγνώριση «Μακεδονικής ιθαγένειας» και «Μακεδονικής γλώσσας» που απορρέουν από αυτήν, αντίκεινται εξολοκλήρου στην ιστορική αλήθεια. Οι όροι «Μακεδονία», «Μακεδών» και «Μακεδονικός» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πολιτισμού και η χρήση τους είναι αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων. Τόσο οι μαρτυρίες των αρχαίων συγγραφέων όσο και οι αρχαίες επιγραφές, αλλά και το σύνολο των αρχαιολογικών ευρημάτων, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την παραπάνω επιστημονική παραδοχή.

Ως θεράποντες του Ελληνικού Πολιτισμού και με πλήρη επίγνωση της επιστημονικής μας ευθύνης απέναντι στην ιστορική αλήθεια, καταδικάζουμε απερίφραστα την συγκεκριμένη, όπως και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια φαλκίδευσης της Ιστορίας. Λύσεις, όπως αυτή που προτάθηκε, μόνο παρανοήσεις και προβλήματα μπορούν να επιφέρουν σε βάθος χρόνου, συνέπειες οι οποίες δυναμιτίζουν αντί να συμβάλλουν στην καλή γειτονία των κρατών της περιοχής. Η ειρηνική συνύπαρξη και ειλικρινής φιλία των λαών είναι αναγκαίο να στηρίζονται στον πλήρη σεβασμό των βασικών στοιχείων της ταυτότητας των μερών, η οποία αναγνωρίζει την ιστορική συνέχεια και διασφαλίζει την μελλοντική ευημερία.

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ονομασία επιλεγεί ως λύση για το πρόβλημα προσδιορισμού της γείτονος χώρας, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του. Η οικειοποίηση όρων που γεννήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν και προσδιορίζουν τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας τμήματος του ελληνικού πολιτισμού από ένα πολυπολιτισμικό πληθυσμό, ο οποίος εμφανίστηκε στην περιοχή αιώνες αργότερα, κρίνεται απαράδεκτη και δεν έχει κανένα ιστορικό έρεισμα.

Αποδοκιμάζοντας την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτό το κεφαλαιώδες εθνικό ζήτημα, χωρίς να έχει υποβάλει προηγουμένως τις προτάσεις της στην κρίση του ελληνικού λαού ή στον έλεγχο του εθνικού κοινοβουλίου, καλούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τα μέλη της Βουλής να ακυρώσουν άμεσα την προσυμφωνία και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα διασφαλίζουν μελλοντικά την χώρα από παρόμοιες αυθαίρετες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ακεραιότητά της όσο και την εθνική ομοψυχία και ενότητα των πολιτών της».

Δείτε το πλήρες κείμενο και τους υπογράφοντες, ΕΔΩ.