Skip to main content

Επιστολή ΕΒΕΘ για την έκδοσης πιστοποιητικών φορολογικής ενημερώτητας

Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λόγο να ζητούν συχνά έκδοση πιστοποιητικών φορολογικής ενημερότητας, λέει το ΕΒΕΘ

Επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα της αδυναμίας έκδοσης πιστοποιητικών φορολογικής ενημερότητας, λόγω ύπαρξης οφειλών που δεν έχουν γνωστοποιηθεί, απέστειλε το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η επιστολή απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αλέξη Χαρίτση, στην Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα Μαρία-Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου και στην Υφυπουργό Οικονομικών κα. Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λόγο να ζητούν συχνά έκδοση πιστοποιητικών φορολογικής ενημερότητας, να μην είναι ορθά ενημερωμένοι, για οποιεσδήποτε οφειλές, που έχουν έναντι δημοσίων ή δημοτικών αρχών και οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.  Είναι σύνηθες, οι αρχές αυτές, να μην έχουν ενημερώσει εγκαίρως τους ενδιαφερόμενους, οπότε αυτοί εύλογα αιφνιδιάζονται όταν επιδιώξουν την έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας και βρίσκονται αντιμέτωποι με σχετικές οφειλές», τονίζεται στην επιστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΕΒΕΘ θεωρεί πως «στα πλαίσια του κράτους δικαίου, του οποίου την οικοδόμηση όλοι επιθυμούμε, οι οποιεσδήποτε δημόσιες και δημοτικές αρχές που γνωστοποιούν στις ΔΟΥ, αυτού του είδους τις οφειλές, πρέπει προηγουμένως να έχουν ενημερώσει με τον ορθό τρόπο τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Εάν αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί, η αρμόδια ΔΟΥ, δεν θα πρέπει  να αποδέχεται την ένταξη της οφειλής αυτής στις φορολογικές υποχρεώσεις του υπόχρεου και συνακόλουθα δεν θα πρέπει να αρνείται την έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας».

Καταλήγοντας, η διοίκηση του ΕΒΕΘ ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξεταστεί το παραπάνω θέμα.