Skip to main content

Επιστολή Μέρκελ: Να μην πάει χαμένη η Συμφωνία των Πρεσπών

Μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προχωρήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση για να μην πάει χαμένη η Συμφωνία απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος

Η επιστολή, η οποία εστάλη στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ήδη στις 5 Οκτωβρίου, αρχίζει με την διαπίστωση ότι στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για την ονομασία μια μεγάλη πλειοψηφία άνω του 90%, εκείνων που συμμετείχαν, ψήφισε υπέρ τη συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.

«Ιστορική ευκαιρία η Συμφωνία των Πρεσπών»

Η γερμανίδα καγκελάριος επαναλαμβάνει αυτό που ανέφερε και όταν επισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια για να στηρίξει την εκστρατεία του Ζόραν Ζάεφ υπέρ του "ναι", ότι η συμφωνία προσφέρει ευκαιρίες για μια ιστορική συνεννόηση και ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και αίρει ένα βασικό εμπόδιο καθοδόν προς την προσέγγιση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα η ΄Αγκελα Μέρκελ παρακινεί τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. «Τώρα είναι πολύ σημαντικό να δρομολογήσετε τα επόμενα πολύ φιλόδοξα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας για το όνομα, ξεκινώντας τις διαδικασίες στο Κοινοβούλιο για τις απαραίτητες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Και ολοκληρώνει την επιστολή σημειώνοντας «χαίρομαι που θα συνεχίσω τη συνεργασία μαζί με αυτόν τον σκοπό».

Μηνύματα Μέρκελ

Το μήνυμα που θέλει να στείλει η γερμανίδα καγκελάριος έχει δύο παραλήπτες, αφενός τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ καλώντας τον να μην προχωρήσει σε εκλογές αλλά να ακολουθήσει τον δρόμο μέσω της συνταγματικής αλλαγής, και αφετέρου, προς την αντιπολίτευση να στηρίξει με την στάση της την κυβέρνηση για να μην χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού.

Η συμφωνία των Πρεσπών αλλά και άλλα επίκαιρα θέματα θα γίνουν μεταξύ άλλων αντικείμενο συζητήσεων κατά την επίσκεψη του γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα, που ξεκινά επίσημα την Πέμπτη, 11.10.  Ο γερμανός πρόεδρος που συνοδεύεται από τη σύζυγό του, θα συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle