Skip to main content

Επιστολή ΠΟΦΕΕ για την απόσυρση από τη χρήση μοντέλων ΦΗΜ

Η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών ζητεί να δοθεί εκ νέου παράταση για τις υποβολές δηλώσεων παύσης των ΦΗΜ προς απόσυρση μέχρι και τις 31/5/2019

Επιστολή προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), σχετικά με τις κυρώσεις και τα πρόστιμα για την απόσυρση από τη χρήση μοντέλων ΦΗΜ βάσει της ΠΟΛ. 1196/2017.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

«Θέμα: Κυρώσεις και πρόστιμα για την απόσυρση από τη χρήση μοντέλων ΦΗΜ βάσει της ΠΟΛ. 1196/2017

Σε συνέχεια της από 26 Σεπτεμβρίου 2018 επιστολής της Ομοσπονδίας μας, θα θέλαμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το θέμα των κυρώσεων και προστίμων που αφορούν την απόσυρση από τη χρήση μοντέλων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), σύμφωνα με την ΠΟΛ.1196/2017.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι για την παύση των ΦΗΜ του πίνακα Α της ΠΟΛ.1196/2017, τελικώς έγινε αποστολή email με την σχετική ενημέρωση προς τους υπόχρεους μετά από έγγραφο της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.. Αυτό δημιούργησε την πεποίθηση ότι θα σταλεί και το e-mail του πίνακα Β το οποίο όμως παρά τις διαβεβαιώσεις της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών δεν συνέβη και για τους υπόχρεους του πίνακα Β, με αποτέλεσμα την πλημμελή ενημέρωση αυτών, την μη γνώση ποιος πρέπει να αποσύρει τι, και τελικώς την επιβολή κυρώσεων και προστίμων. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το αρχείο με τα στοιχεία αυτών των ΦΗΜ υπάρχει στην υπηρεσία σας όπως και τα e-mail των κατόχων.

Για τον λόγο αυτόν, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. ζητά με αυτή την επιστολή να δοθεί εκ νέου παράταση για τις υποβολές δηλώσεων παύσης των ΦΗΜ προς απόσυρση μέχρι και τις 31/5/2019 καθώς και την μη επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων για το διάστημα αυτό. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε απαραίτητη την αποστολή με email σχετικής ειδοποίησης στους κατόχους των προς απόσυρση μοντέλων των ΦΗΜ από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για την ορθή και δίκαιη ενημέρωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας».