Skip to main content

Επιστολή ΠΟΦΕΕ: Παράταση δηλωτικών υποχρεώσεων σε περίπτωση φυσικής καταστροφής

Απαραίτητη η παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, κρίνει η ΠΟΦΕΕ - Ολόκληρη η επιστολή.

Την παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, την οποία κρίνει απαραίτητη ειδικά για την περίπτωση της σεισμόπληκτης Κρήτης, ζητεί η ΠΟΦΕΕ με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείο Εργασίας, του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΑΑΔΕ.

Όλη η επιστολή:

«Θέμα: Απαραίτητη η παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών

κ.κ. Υπουργοί, κε. Διοικητά,

Η σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί της Κρήτης στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών επιχειρήσεων.

Πρώτο μέλημα είναι βεβαίως η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας όλων των πληγέντων, όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα, καθώς και η καταγραφή των ζημιών και ο υπολογισμός των αποζημιώσεων.

Είμαστε βέβαιοι πως οι πληγείσες περιοχές θα ενταχθούν στα μέτρα κρατικής αρωγής του Νόμου 4797/2021, τα οποία όμως έχουν μια σημαντική έλλειψη: Δεν προβλέπουν παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων των πληγέντων περιοχών, παρά μόνο αναστολή βεβαιωμένων οφειλών-πληρωμών.

Για αυτό το λόγο λοιπόν, και με γνώμονα την ασφάλεια των πληγέντων, θεωρούμε απαραίτητη την άμεση παράταση και όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων (ασφαλιστικών, φορολογικών, κ.ά.) των πληγέντων περιοχών.

Η θέση της Ομοσπονδίας μας, όπως έχει διατυπωθεί και σε προηγούμενα έγγραφα μας, είναι η παραπάνω πρόβλεψη της παράτασης δηλωτικών υποχρεώσεων να νομοθετηθεί και να συμπεριλαμβάνεται αυτόματα σε όλες τις μελλοντικές περιπτώσεις κρατικής αρωγής σε περιπτώσεις θεομηνίας και άλλων φυσικών καταστροφών».