Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
x

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Στην επιστολή του ο Νομάρχης επισημαίνει την ανάγκη «καλόπιστου διαλόγου», τις αδυναμίες του σχεδίου διαβούλευσης για τον «Καλλικράτη», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στι

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου απέστειλε σήμερα ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης, με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στην επιστολή του ο Νομάρχης επισημαίνει την ανάγκη «καλόπιστου διαλόγου», τις αδυναμίες του σχεδίου διαβούλευσης για τον «Καλλικράτη», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης στην επιστολή του αναφέρει ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι «το θεμέλιο για την ορθή ανασυγκρότηση του κράτους» και ότι «το μέλλον της χώρας εξαρτάται κατ’ απόλυτο τρόπο από αυτήν».

Μάλιστα, ο κ. Ψωμιάδη υποστηρίζει ότι χρειάζεται καλόπιστος διάλογος, όπως ακριβώς τον περιέγραψε στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΑΕ ο Νομάρχης Αθηναίων Γιάννης Σγουρός: «Χωρίς καμία διάθεση κριτικής, χωρίς εμπάθειες και ξεπερνώντας τις λογικές του χθες».

Ωστόσο, ο νομάρχης θεωρεί ότι για να γίνει αποδεκτό το σχέδιο διαβούλευσης, έστω και επί της αρχής, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως: «Επακριβής προσδιορισμός αρμοδιοτήτων που θα δοθούν στα νέα διοικητικά σχήματα, Κοστολόγηση άσκησης αρμοδιοτήτων, Φορολογική μεταρρύθμιση με σκοπό σταθερούς πόρους μόνιμους και δυναμικούς χωρίς επιπλέον φορολογική επιβάρυνση της κοινωνίας, Προσδιορισμός με σαφήνεια των αρμοδιοτήτων των Γενικών Διοικήσεων, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν δρόμους διακριτούς έναντι των Περιφερειών, χωρίς καμία σχέση εξάρτησης και εποπτείας με αυτές».

Παράλληλα, στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λέγοντας «ότι θα είναι ολίσθημα μια τέτοια εξέλιξη για τον απλό λόγο ότι η στήριξη της αλλαγής της διοικητικής δομής της χώρας απαιτεί ισχυρές διοικήσεις, διοικήσεις που μπορούν να πάρουν τις δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις τα επόμενα χρόνια, όχι διοικήσεις με πολλαπλές εσωτερικές και όχι μόνο εξαρτήσεις. Επιπροσθέτως, το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές καθιστά άστοχη την οποιαδήποτε αλλαγή στα εκλογικά ισχύοντα».

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προτείνει την αντικατάσταση του 42% ως προϋπόθεση εκλογής του πρώτου σε ψήφους με το 50+1%. 

Καταλήγοντας, ο κ. Ψωμιάδης αναφέρει: «Παρακαλώ να ενεργήσετε τα δέοντα λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ώστε να αξιοποιήσετε τη μοναδική ευκαιρία διακομματικής σύγκλισης και συναίνεσης για την αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας. Έτσι, θα βάλετε τη σφραγίδα σας στην οριστική άρση της απομόνωσης όχι απλώς της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής περιφέρειας», καταλήγει στην επιστολή του ο Νομάρχης.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ