Skip to main content

Με καταλήψεις γραφείων υποψήφιων δημάρχων προειδοποιούν αντικαπνιστές

Ο Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα» ζητά από τους υποψηφίους δημάρχους να απαντήσουν άμεσα πώς θα συμβάλλουν στην εφαρμογή του νόμου.

Ανοιχτή επιστολή προς τους υποψηφίους δημάρχους Θεσσαλονίκης στέλνει ο Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα», ζητώντας άμεσες απαντήσεις για το κάπνισμα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο Σύλλογος επικαλούμενος έρευνες και τον δήμο Τρικκαίων που, όπως αναφέρει η επιστολή, έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή του νόμου, ερωτά τους υποψηφίους δημάρχους αν θεωρούν το παθητικό κάπνισμα ως ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και πώς θα συμβάλλουν ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Μάλιστα, προειδοποιεί πως σε περίπτωση που δεν θα λάβουν ξεκάθαρη δέσμευση για την εφαρμογή του νόμου (επιβολή προστίμων από τη δημοτική αστυνομία), έχει ληφθεί η απόφαση για συμβολικές καταλήψεις στα πολιτικά γραφεία των υποψηφίων.

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου:

Αξιότιμε κύριε/α υποψήφιε δήμαρχε

Πιστεύουμε ότι βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών της.

Σύμφωνα με τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, την ευθύνη τήρησης του την έχουν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και η Δημοτική αστυνομία επικουρούμενη κατόπιν αιτήματος τους από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΚΑΠΑ Research το ποσοστό των καπνιστών στην χώρα μας μειώθηκε στο 27,1%. Παρόλα αυτά στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται ότι σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου.

Αντίστοιχα, ευθύνη και στις δημοτικές αρχές δίνουν οι Έλληνες, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δε συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των πόλεων στην εφαρμογή του νόμου, με κύρια ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τον Κ. Παπαστεργίου, δήμαρχο δήμου Τρικκαίων ο οποίος έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να είναι καθαρά από τον καπνό του τσιγάρου. Όπως μας δήλωσε ο ίδιος, η επιτυχία αυτή στηρίχθηκε σε 2 άξονες:

Την ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη της εφαρμογής του νόμου αλλά και την συνεχή επιτήρηση και όπου χρειάστηκε την επιβολή προστίμων. Αν και το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου του είναι μικρό, καταφέρνει να ελέγξει τα καταστήματα. Απλώς οι δημοτικοί αστυνομικοί παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη εργασία εκτελούν, ελέγχουν παράλληλα αν καπνίζουν σε κλειστούς χώρους.

Εσείς σαν νέος δήμαρχος σκοπεύετε να ακολουθήσετε το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων;

Θεωρείτε το παθητικό κάπνισμα ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και θα συμβάλετε να λυθεί το πρόβλημα;

Θα παρακαλούσαμε η απάντηση σας να μην αναλωθεί σε ευχολόγια ή τι θα μπορούσε η πολιτεία να κάνει. Θέλουμε να μας απαντήσετε ξεκάθαρα αν σαν Δημοτική Αρχή αναλάβετε τις ευθύνες σας και ασκήσετε τους απαραίτητους ελέγχους στα καταστήματα επιβάλοντας στους παρανομούντες τα ανάλογα πρόστιμα.

Με εκτίμηση

Δ.Ευθυμιάδης

μέλος του Συλλόγου «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα»