Skip to main content

Επιστολή Ταχιάου σε Ζέρβα: Πρόθυμοι να συνεργαστούμε για την πόλη

Η Voria.gr αποκαλύπτει την επιστολή την οποία απέστειλε προς τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα απέστειλε την περασμένη Τρίτη ο Νίκος Ταχιάος. Με αυτήν ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Ταχιάος Υπεύθυνα» ο οποίος διαθέτει και τη μεγαλύτερη δημοτική ομάδα με έντεκα δημοτικούς συμβούλους δηλώνει προς τον κ. Ζέρβα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η παράταξή του είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση μαζί του, καθώς και με άλλες παρατάξεις για την εξασφάλιση μιας minimum προγραμματικής συμφωνίας προκειμένου να διοικηθεί ο δήμος. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο, ακόμη και συμμετοχής στελεχών του συνδυασμού του στο σχήμα της διοίκησης, εφόσον βεβαίως αυτό είναι στις προθέσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι ο ίδιος θα παραμείνει στον δήμο ως απλός δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής φυσικά της παράταξής του.

Στην αρχή της επιστολής του ο κ. Ταχιάος ενημερώνει τον κ. Ζέρβα για την απόφασή του να είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτόν, ζητά από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο οι όποιες συζητήσεις να γίνουν, ει δυνατόν, μετά την 7η Ιουλίου. «Αντιλαμβάνεσαι ότι για τις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν θα μου είναι εύκολο να συμμετέχω σε μακρές διαβουλεύσεις», χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο μιας πρώτης συνάντησής του με τον κ. Ζέρβα, ακόμη και πριν από τις εθνικές εκλογές.

Συνεχίζοντας ο κ. Ταχιάος αναφέρει πως «καθώς πιστεύω ότι οι πολιτικές, όπως άλλωστε κι οι προσωπικές σχέσεις οικοδομούνται στη βάση της ειλικρίνειας και του καθαρού παιχνιδιού, οφείλω στον εκλεγέντα δήμαρχο που σχεδιάζει το διοικητικό σχήμα του, να γνωρίσω τις κατ’ αρχήν θέσεις της παράταξής μου και να ξεκαθαρίσω την προσωπική στάση μου».

Ο κ. Ταχιάος αφού επισημαίνει πως η παράταξή του κατανοεί ότι «ο δήμος πρέπει να διοικηθεί με μια εύλογη συνοχή ώστε στην εκπνοή της τετραετίας, αλλά ει δυνατόν και αμέσως, οι πολίτες να εισπράξουν ένα θετικό αποτέλεσμα», εκφράζει τις προθέσεις του συνδυασμού του ως προς το ζήτημα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας.

Επ’ αυτού σημειώνει πως «ο συνδυασμός μας είναι διαθέσιμος να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση μαζί σου και με συνεργάτες σου, αλλά και με το σύνολο των παρατάξεων, για την εξασφάλιση μιας minimum προγραμματικής συμφωνίας και πιθανώς για την αξιοποίηση συμβούλων ή στελεχών του σε θέσεις της διοίκησης στη βάση της αναλογικότητας, σεβόμενος το γεγονός ότι πρωτεύοντα ρόλο στην επιλογή των προσώπων έχει ο δήμαρχος». Ο κ. Ταχιάος τονίζει προς τον κ. Ζέρβα πως «την ευθύνη για τη διαδικασία και την ατζέντα, προφανώς την έχεις εσύ» εκφράζει όμως τη γνώμη ότι «θα ήταν ρεαλιστικό οποιαδήποτε κατάληξη να έρθει μετά την 7η Ιουλίου», πιθανολογώντας ότι «πολύ σύντομα, μετά τις εκλογές το τοπίο των αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση θα αλλάξει προς το λογικότερο».

Αναφερόμενος εν συνεχεία, στη στάση την οποία προτίθεται να κρατήσει ο ίδιος στο δημοτικό συμβούλιο σημειώνει ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο με τη συμμετοχή σε αυτό 16 παρατάξεων, το γεγονός αυτό «αμβλύνει το παραδοσιακό σχήμα ‘συμπολίτευση – αντιπολίτευση’». Επισημαίνει ότι «η έννοια ‘αντιπολίτευση’ δεν συνεπάγεται την άγονη ολίσθηση σε μια συστηματική αντιπαλότητα, αλλά στον βαθμό που δεν θίγονται συστημικά θέματα και ζητήματα αρχών, πρέπει να αποβλέπει σε μια δημιουργική κριτική». Παράλληλα, ο κ. Ταχιάος ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να διεκδικήσει τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε διακριτή θέση στο δήμο» πλην της συμμετοχής του στο δημοτικό συμβούλιο, επισημαίνοντας πως αυτό «δεν σημαίνει ότι κατατάσσομαι στην ‘αντιπολίτευση’ ούτε ότι αποτελεί υποθήκη για τις επόμενες δημοτικές εκλογές».

Τονίζει ότι σκοπός του, τον οποίο γνωστοποίησε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι να παραμείνει επικεφαλής της παράταξής του στο δημοτικό συμβούλιο καθώς πιστεύει ότι σε αυτήν την περίπτωση (σ.σ. της εκλογής του στο Κοινοβούλιο) «η Θεσσαλονίκη θα έχει στην κεντρική πολιτική σκηνή και πιθανότατα στην κυβερνητική πλειοψηφία μια δυνατή και επίμονη φωνή που θα συνηγορεί σε ό,τι συγκεντρώνει συναίνεση και αποβλέπει στο καλό της πόλης μας».

Τελειώνοντας την επιστολή του ο κ. Ταχιάος εύχεται προς τον κ. Ζέρβα «καλή δύναμη και καλή επιτυχία» σημειώνοντας πως «προσβλέπω σε συνάντησή μας μετά την επιστροφή σου από τις ΗΠΑ» (σ.σ. ο κ. Ζέρβας μετέβη εκεί για την τελετή ενθρόνισης του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr μετά την επιστολή οι κ. Ζέρβας και Ταχιάος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να συναντηθούν μετά την επιστροφή του νεοεκλεγέντος δημάρχου, ενδεχομένως και πριν από την 7η Ιουλίου.