Skip to main content

Ανησυχία στον δήμο Λαγκαδά για τα κρούσματα ελονοσίας

Ο δήμαρχος έστειλε επιστολή στον ΥΠΥΓ για την ενίσχυση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και ζήτησε να γίνει άρση των περιορισμών Ραμσάρ.

Και στον δήμο Λαγκαδά εμφανίστηκαν κρούσματα ελονοσίας και ειδικότερα στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, παρόλο που τα κουνούπια είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, καταθέτοντας τον έντονο προβληματισμό του.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Λαγκαδά είπε ότι τα ζητήματα που μπαίνουν είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι και «η δημιουργία χώρου προσφύγων πολύ κοντά στη λίμνη του Αγίου Βασιλείου, όπου δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών στο μέγιστο βαθμό (αεροψεκασμοί κ.τ.λ.) λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών που υπάρχουν από τη συνθήκη Ραμσάρ».

Ο κ. Καραγιάννης είπε ακόμη ότι έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας για την ενίσχυση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και ζήτησε -αν χρειαστεί- να γίνει άρση των περιορισμών που θέτει η συνθήκη Ραμσάρ.

Παράλληλα, ζήτησε την εντατικοποίηση του προβλεπόμενου προληπτικού ελέγχου στην περιοχή, ώστε να αποτραπεί η περεταίρω μετάδοση της νόσου. "Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να παρέμβει κάθετα για την αντιμετώπιση του υγειονομικού αυτού κινδύνου στον Δήμο Λαγκαδά. Πολύ περισσότερο όταν από τα 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας στην χώρα μας για το 2016 τα 2 εντοπίστηκαν στον Δήμο Λαγκαδά", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμη ότι απαγορεύεται προσωρινά η αιμοδοσία για έξι μήνες στην περιοχή καθώς αυτό είναι μια από τις πρώτες βασικές αρχές που εφαρμόζει το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας.