Skip to main content

Επιστολή Ζέρβα-Σαλτιέλ στη Βουλή για να θεσπιστεί η 6η Μαρτίου ως Ημέρα Μνήμης των Δικαίων

Κοινή πρωτοβουλία δήμου Θεσσαλονίκης και Ισραηλιτικής Κοινότητας για να αναγνωριστεί και στην Ελλάδα η 6η Μαρτίου ως Ημέρα Μνήμης των Δικαίων

Να αναγνωριστεί επίσημα και στην Ελλάδα η 6η Μαρτίου ως Ημέρα Μνήμης των Δικαίων θα ζητήσουν με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά, Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί.

«Από κοινού θα ζητήσουμε από το ελληνικό κοινοβούλιο να θεσπιστεί η 6η Μαρτίου και στην Ελλάδα ως Ημέρα Μνήμης των Δικαίων. Είναι μια πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης ώστε να τιμάται και στη χώρα μας η μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων, που διαχρονικά και σε όλα τα μέρη του πλανήτη, στήριξαν τον ανθρώπινο πόνο, όπου υπήρχε γενοκτονία και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Τι είναι η Ημέρα Μνήμης των Δικαίων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Δικαίων (European Day of Remembrance for the Righteous) καθιερώθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (10 Μαίου 2012), κατόπιν πρότασης διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Ευρώπης, για να τιμηθούν οι άνθρωποι εκείνοι που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό, βοηθώντας τους καταδιωκόμενους συνανθρώπους τους. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου, ημέρα θανάτου του ισραηλινού δικαστή Μοσέ Μπέισκι (1921-2007), ιδρυτή της «Επιτροπής Δικαίων» στο Ισραήλ («Κήπος των Δικαίων»), η οποία τιμά αυτούς που βοήθησαν τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και από την οποία είναι εμπνευσμένη η Ευρωπαϊκή Μνήμη Μνήμης των Δικαίων.

Διαβάστε: Ζέρβας: Σύντομα οι εξελίξεις για την Πλ. Ελευθερίας - Το Πάρκο Μνήμης θα γίνει όπως πρέπει

Πορεία Μνήμης

Η πορεία μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή παρουσία για πρώτη φορά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη, αναφερόμενη στην παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στην πορεία μνήμης. «Η παρουσία της ανώτατης Πολιτειακής Ηγεσίας περιποιεί τιμή στην πόλη και αποδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η σημερινή ελληνική κοινωνία σε ζητήματα μνήμης. Μια κοινωνία που έχει συμφιλιωθεί και την ιστορική αλήθεια, έχει δεχθεί τα γεγονότα και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έναν άλλο δρόμο. Η παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου έρχεται να επιβεβαιώσει με τον δυνατότερο τρόπο αυτή την εξέλιξη», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαύιβ Σαλτιέλ ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια ξαναγίνεται η σιωπηλή πορεία «Ποτέ Ξανά». Πρόκειται για έναν θεσμό που η πόλη της Θεσσαλονίκης θυμάται τους δικούς της ανθρώπους που εξοντώθηκαν στην προσπάθεια επικράτησης του ρατσισμού». Ο κ. Σαλτιέλ εξήγησε πως για τον ίδιο η πορεία έχει μεγάλη σημασία καθώς, όπως σημείωσε, όλοι θεωρούσαμε ότι «η Ευρώπη κατάλαβε και πήρε το μάθημα. Δεν τελειώσαμε δυστυχώς πάλι θα έχουμε παρόμοια γεγονότα για διαφόρους λόγους». «Το ότι έρχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κάτι συμβολικό και πολύ σπουδαίο καθώς εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα και θα περπατήσουμε μαζί από το μνημείο της πλατείας Ελευθερίας έως τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό». Κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει αλλά με την τήρηση των μέτρων καθώς ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ.

Στην πορεία μνήμης συμμετέχουν για άλλη μια χρονιά τα πανεπιστήμια της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

«Όπως κάθε Μάρτιο από το 2013, με την παρουσία μας στην πορεία μνήμης λέμε: «Ποτέ ξανά!». Όσοι έχουν συμμετάσχει σ’ αυτήν την πορεία, γνωρίζουν επακριβώς την κατάνυξη, τη συγκίνηση και την ομοψυχία που περιγράφω. Αυτός είναι ο στόχος μας, είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στην επόμενη γενιά: ότι δεν ξεχνάμε, ότι δεν θα ξεχάσουμε ότι, πράγματι, θυμόμαστε. Έτσι οφείλουμε να προχωρήσουμε, εάν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε αποτελεσματικά στον αντισημιτισμό και τις ιδέες του ολοκληρωτισμού», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

«Η ανάμνηση της αναχώρησης του πρώτου συρμού είναι ένα δείγμα για το πού μπορεί να οδηγήσει ο ρατσισμός και το μίσος για τον άλλον, για τον συνάνθρωπο, τον διαφορετικό συμπολίτη, τον γείτονα ή τον αλλογενή. Αποκτά όμως μια ιδιαίτερη σημασία όταν αφορά και τις δικές μας στάσεις απέναντι στο έγκλημα, που μπορεί να έγινε ή και σήμερα σε άλλους τόπους μπορεί να γίνεται», ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, σημειώνοντας πως η συμμετοχή του Πανεπιστημίου και αυτή τη φορά θα είναι ενεργή.

Από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών Μανόλης Μανωλεδάκης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, σημείωσε ότι «το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας τιμά και φέτος τη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν με αδιανόητο τρόπο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».