Skip to main content

Επιστρατεύεται η αστυνομία για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού

Αυτό προκύπτει για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που δόθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει δέσμη μέτρων.

Άνδρες της ΕΛΑΣ θα επιστρατεύσει η πολιτεία στη «μάχη» για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ η απαγόρευση του καπνίσματος θα επεκταθεί και σε υπαίθριους χώρους όπου συχνάζουν ανήλικοι, όπως πάρκα, κάτι που ζητούσε παγίως η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ).

Αυτό προκύπτει για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που δόθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο του καπνίσματος, την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων προ νοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ) και τις αναπτυξιακές επενδύσεις ως κίνητρο για τη μείωση του clawback (επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο δημόσιο). Η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Στη δημόσια διαβούλευση καλείται να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Οι προτεινόμενες διατάξεις κατατείνουν στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων στην παροχή προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας υγείας, στον αποτελεσματικό έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, στην πληρωμή και στις διαδικασίες εξόφλησης ληξιπροθέσμων, φορέων του Υπουργείου Υγείας προς ιδιώτες, καθώς και στην απομείωση της επιβάρυνσης από το clawback προς όφελος ιδιωτών που ενεργούν αναπτυξιακές επενδύσεις.