Skip to main content

Με κρατήσεις 10% στις επιδοτήσεις η επιστροφή του πακέτου Χατζηγάκη

Τα ποσά είχαν δοθεί το 2009 ως αντισταθμιστική ενίσχυση για καταστροφές που υπέστησαν χιλιάδες παραγωγοί από την κακοκαιρία του 2008.

Σε παρακρατήσεις επιδοτήσεων ύψους 10% σε βάθος δεκαετίας και συμψηφισμό των de minimis ενισχύσεων σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ανακτήσει το περίφημο «πακέτο Χατζηγάκη» ύψους 425 εκατ. ευρώ, και μάλιστα με τόκο, μετά την τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, την πρώτη γεύση για τη διαδικασία ανάκτησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων έδωσε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο ο αρμόδιος υπουργός, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς με τροπολογία που πέρασε στο παρά πέντε στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες ζητούσε ουσιαστικά από 725.000 αγρότες την επιστροφή αντισταθμιστικών εισφορών από τον ΕΛΓΑ  που δόθηκαν το 2008 και το 2009 και κρίθηκαν από την Κομισιόν «παράνομες κρατικές ενισχύσεις».

Με την απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θεωρεί ότι το 2008 υπήρξαν στην Ελλάδα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ικανές να δικαιολογήσουν αυτά τα μέτρα, ενώ δεν δέχθηκε την ελληνική επιχειρηματολογία ότι λόγω της σοβαρής κρίσης που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία το 2009 δεν επικρατούσαν κανονικές συνθήκες αγοράς και συνεπώς η κρατική ενίσχυση ήταν νόμιμη.