Skip to main content

Επιστρέφουν οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Oι έλεγχοι είχαν ατονήσει την περίοδο του lockdown, τώρα όμως που η αγορά ανοίγει επανέρχονται - Τι συμβαίνει στην εστίαση

Ξεκίνησαν και πάλι τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης, που έχει στην ευθύνη της τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία.

Όπως είναι λογικό οι έλεγχοι είχαν ατονήσει την περίοδο του lockdown, καθώς οι επιχειρήσεις ή ήταν κλειστές ή –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- υπολειτουργούσαν. Τώρα όμως που η αγορά ανοίγει οι έλεγχοι επανέρχονται, καθώς παρά τον κορωνοϊό οι ανάγκες παραμένουν, τόσο για την ενίσχυση των δημοσίων ταμείων και τη διασφάλιση των όρων υγειούς ανταγωνισμού, όσο και για την προστασία των καταναλωτών.

Τρία πεδία που περνούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της φοροκλοπής, αλλά και τον έλεγχο της μαύρης εργασίας. Ήδη τις προηγούμενες δύο τρεις - ημέρες συνεργεία της ΥΕΔΔΕ βρέθηκαν στους εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων της Β. Ελλάδος και πραγματοποίησαν ελέγχους για την έκδοση φορολογικών στοιχείων από τα εμπορικά καταστήματα, κυρίως μέσω της αναζήτησης αποδείξεων από τους καταναλωτές που έβγαιναν από τα μαγαζιά κρατώντας ανά χείρας σακούλα.

Τι συμβαίνει στην εστίαση

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι έλεγχοι δεν έχουν επεκταθεί στην εστίαση, καθώς καφέ, μπαρ και εστιατόρια μετρούν λίγες ημέρες λειτουργίας και ακόμη αναζητούν το ρυθμό τους στις νέες συνθήκες. Οι έλεγχοι, όμως, θα επανέλθουν σύντομα για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο –παρά τις ιδιαιτερότητες του φετινού καλοκαιριού- και δεύτερον, το φορολογικό προφίλ του κλάδου, που είναι αρκετά επιβαρυμένο. Με βάση τα στοιχεία του 2019 από τις καταστάσεις του ΦΠΑ οι 82.412 επιχειρήσεις εστίασης που είναι καταγεγραμμένες στην Ελλάδα πραγματοποίησαν εισπράξεις 5,7 δισ. ευρώ. Εάν κάποιος διαιρέσει το ποσό αυτό τόσο με τον αριθμό των επιχειρήσεων, όσο και με τις 365 ημέρες το χρόνο που λειτουργούν, τότε ο μέσος τζίρος μιας επιχείρησης του κλάδου της εστίασης δεν ξεπερνάει στη χώρα μας τα 190 ευρώ! Την ίδια στιγμή, ένα πρακτορείο του ΟΠΑΠ, που επίσης λειτουργεί όλο το χρόνο, εμφανίζεται με μέση ημερήσια είσπραξη 2.900 - 3.000 ευρώ, δηλαδή 15 φορές περισσότερα. Η ετήσια δαπάνη στα 4.709 πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων ανήλθε το 2019 στα 4,46 δισ. ευρώ.

Προβληματική, όμως, είναι η εικόνα του κλάδου της εστίασης και στο πεδίο της μαύρης εργασίας. Κι αυτό διότι επισήμως στις περίπου 8.500 καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ. απασχολούνται περί τις 330.000 εργαζομένους, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου τέσσερις ανά επιχείρηση. Αριθμός εξαιρετικά χαμηλός, αν αναλογιστεί κανείς όχι μόνο το μέγεθος, όσο και τις ώρες που κάθε μέρα και κάθε νύχτα παραμένει εν λειτουργία μια επιχείρηση αυτού του είδους.