Skip to main content

Επιστρέφουν οι θεσμοί, 88 προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών πιάνουν από σήμερα δουλεία ενώ από Τετάρτη αρχίζουν οι συναντήσεις Τσακαλώτου με τους επικεφαλής της τρόικας

Αγώνας δρόμου αρχίζει από σήμερα για τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει το κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως το Σάββατο, την ώρα που οι ρυθμοί υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης προχωρούν εξαιρετικά αργά.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών πιάνουν από σήμερα δουλεία ενώ από μεθαύριο Τετάρτη αρχίζουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν ζητήματα, όπως οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αλλά και εργασιακά θέματα ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν τα μείζονος σημασίας ενεργειακά ζητήματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, θεσμοί και ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχουν ήδη μπει εδώ και ημέρες στη διαδικασία σύνταξης ενός προσχεδίου της τεχνικής συμφωνίας (compliance report) και επί αυτού έχουν καταγραφεί τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών.

Από την πρώτη ημέρα, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και θα αντλήσουν τα στοχεία  που θα χρειαστεί το κουαρτέτο για την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, που θα ξεκινήσει την Τετάρτη.

Σε αυτό το διάστημα  πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία και στα τελευταία προαπαιτούμενων, ώστε οι θεσμοί να εισηγηθούν την επικύρωση της, την άλλη Πέμπτη 24η Μαΐου, στο Eurogroup.