Skip to main content

Επιστρεπτέα Προκαταβολή:Ποιες επιχειρήσεις είναι δικαούχοι στη β' φάση

Το δεύτερο κομμάτι επιχειρήσεων-δικαιούχων για την επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους.

Στη διεύρυνση των νέων δικαιούχων για τη β' φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα τροποποίηση της ΚΥΑ της 13ης Ιουνίου που αφορά την πρώτη φάση.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το δεύτερο κομμάτι δικαιούχων για την επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική τροποποίηση της ΚΥΑ παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την Παρασκευή 26/6/2020 και τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 1 αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο, δεδομένου ότι αναμένεται να εγκριθεί η τρίτη τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου από την Ε.Ε., επιτρέποντας την ένταξη σε αυτό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019.