Skip to main content

Επιστροφή μισθού από ανεμβολίαστους υγειονομικούς σχεδιάζει η κυβέρνηση

Όσοι υγειονομικοί βγουν σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, αναμένεται να επιστρέψουν τον μισθό του 15νθημέρου ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επιστροφή μισθού από ανεμβολίαστους υγειονομικούς που θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο αναμένεται να τεθούν σε αναστολή φαίνεται πως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα βγουν σε αναστολή και δεν θα πληρώνονται.

Ωστόσο, στο δημόσιο ο μισθός προκαταβάλλεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο, επομένως όλοι ανεξαιρέτως οι υγειονομικοί στις 26 Αυγούστου θα πληρωθούν για τις πρώτες 15 ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο όμως που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τις πληροφορίες του Open, είναι όσοι υγειονομικοί βγουν σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, να επιστρέψουν τον μισθό του 15νθημέρου ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Παράλληλα πονοκέφαλος επικρατεί για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν για όλες τις ειδικότητες εφόσον υπάρξει μαζική αναστολή εργαζομένων σε κάποια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το Open, το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μπουν στη μάχη ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Εκεί θα μεταφέρονται σε περίπτωση που χρειαστεί περιστατικά non covid, προκειμένου να υπάρχει αποσυμφόρηση από τον δημόσιο τομέα σε κλινικές που πιθανόν να υπολειτουργούν επειδή υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Όσον αφορά στο βοηθητικό προσωπικό, πάνω από 20% παραμένει ανεμβολίαστο. Όπως μεταδίδει ο σταθμός, από Δευτέρα αναμένεται να βγει συμπληρωματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα δίνει το δικαίωμα να υπογράφουν συμβάσεις εξωτερικής ανάθεσης με εταιρείες, δηλαδή να μπορούν να προσληφθούν τραπεζοκόμοι, μάγειρες, υπάλληλοι καθαριότητας, φύλαξης ακόμα και λογιστές ώστε να καλυφθούν οι θέσεις των υγειονομικών του λοιπού προσωπικού που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν και αναγκαστικά θα βγουν σε αναστολή εργασίας.