Skip to main content

Προς «ελευθέρας» για τους εμβολιασμένους ψυχαγωγία, μουσική, ωράριο

Ψυχαγωγία, μουσική, ωράριο ελεύθερα για τους εμβολιασμένους - Σήμερα στις 15.00 οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Πράσινο φως για επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους ανάβει η κυβέρνηση, δίνοντας περισσότερα «προνόμια» για όσους κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας κυρίως για τους εμβολιασμένους θα παρουσιαστούν σήμερα στις 15.00 από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Διαβάστε: Στις 15.00 οι ανακοινώσεις των νέων προνομίων για τους εμβολιασμένους

Νωρίτερα θα συνεδριάσουν οι ειδικοί της Επιτροπής για να εξετάσουν τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας για περισσότερη ελευθερία στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και θα αποφανθούν τι και πως μπορεί να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φιλοσοφία των νέων μέτρων προσανατολίζεται σε μία ανοιχτή κοινωνία που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εμβολιασμένους να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να προστατεύσει τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως να τους επιβάλει επιπλέον περιορισμούς.

Χαρακτηριστικά της κατεύθυνσης αυτής είναι και τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης -μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του open- ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν πιο περιοριστικά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Διευκρίνισε δε ότι δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν οριζόντια μέτρα ανά περιοχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ελευθερίες θα είναι περισσότερες, ακόμη και στις «κόκκινες περιοχές». Όπως είπε, δεν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν πέρυσι, υπονοώντας ότι μέτρα τύπου απαγόρευσης μετακινήσεων από νόμο σε νόμο δεν έχουν θέση σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Τα μέτρα «ελευθερίας»

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το protothema.gr τα μέλη της Επιτροπής θα κληθούν να αξιολογήσουν κατά πόσο είναι εφικτή υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες η επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία και τις εξόδους για τους εμβολιασμένους. Με το 58,7% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο (το αντίστοιχο ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού διαμορφώνεται στο 65,8%) η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα οριζόντια μέτρα για όλους και ότι πρέπει να αρχίσουν να κινούνται και να διασκεδάζουν όπως προ πανδημίας όσοι έχουν εμβολιαστεί και θωρακιστεί έναντι της λοίμωξης covid.

Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί αν μπορούν να λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης και τα εστιατόρια άνευ ωραρίου και με μουσική υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτούς τους χώρους θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Επίσης, θα συζητηθεί η κατάργηση του ισχύοντος πλαισίου περί καθήμενων αποκλειστικά στα κέντρα διασκέδασης (που είναι αμιγείς χώροι, δηλαδή υπάρχουν εμβολιασμένοι θαμώνες) αλλά και η κατάργηση του «κόφτη» στην πληρότητα των χώρων εφόσον δέχονται μόνον εμβολιασμένους.

Επιπλέον, φαίνεται πως στο τραπέζι των μελών της Επιτροπής θα τεθεί και το ζήτημα αν αυτή η κανονικότητα και η ελευθερία που «αξίζουν» οι εμβολιασμένοι μπορεί να παραχωρηθεί στους θωρακισμένους έναντι του κορωνοίού πολίτες και στις επιβαρυμένες περιοχές, σε εκείνες δηλαδή που βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής τήρησης. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα, στις «κόκκινες περιοχές» ισχύει η νυχτερινή καραντίνα (από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας) αλλά και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.