Skip to main content

84η ΔΕΘ: Επιστροφή στο... 2014 για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει να ξαναπιάσει το νήμα, από κει ακριβώς που το άφησε τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αυτό το σαββατοκύριακο, το δεύτερο της ΔΕΘ, ανήκει παραδοσιακά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έπειτα από τρία συνεχόμενα χρόνια (2016, 2017, 2018) που ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόταν την Έκθεση ως πρωθυπουργός καλείται τώρα να επιστρέψει εκεί που βρέθηκε για τελευταία φορά το 2014 όταν είχε ανέβει για τελευταία φορά στην Έκθεση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδιαμέσως, το 2015 η ΔΕΘ είχε γίνει στο μέσο της προεκλογικής περιόδου, με υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και είχε εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Βεβαίως, τόσο το 2015 όταν ο κ. Τσίπρας είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη ως υποψήφιος πρωθυπουργός, όσο και το 2014 όταν παρουσίασε το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», ο αέρας νίκης που απέπνεε ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανής, τόσο στα πρόσωπά τους, όσο και στην κοινωνία. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η 84η ΔΕΘ γίνεται μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές, γεγονός το οποίο αμβλύνει το πολιτικό ενδιαφέρον καθώς ό,τι είχαν να πουν οι πολιτικοί το είπαν στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι, ενώ την περσινή ΔΕΘ την είχαν επισκεφθεί συνολικά 17 αντιπροσωπείες κομμάτων και πολιτικοί αρχηγοί, φέτος ο αριθμός τους περιορίστηκε μόλις στους οκτώ.   

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιο ακριβώς αντιπολιτευτικό κοστούμι θα φορέσει αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, η χρονική συγκυρία δεν προσφέρεται για εξαγγελίες και υποσχεσιολογία∙ οι επόμενες εκλογές είναι πολύ μακριά, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον στρέφεται στο αντιπολιτευτικό ύφος το οποίο θα εμφανίσει ο κ. Τσίπρας, για πρώτη φορά μετά το τριπλό εκλογικό σοκ. Εάν, δηλαδή, θα να κινηθεί στους γνωστούς υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους ή θα επιλέξει, προς ώρας τουλάχιστον, μια πιο μετριοπαθή στάση.

Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί εύκολα να επιστρέψει στο παλιό κινηματικό παρελθόν, δεν μπορεί να πάει πιο πίσω από το 2014. Η χρονιά εκείνη ήταν ορόσημο για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.  

Τα πρώτα χρόνια της αρχηγίας του, αρχικά στον Συνασπισμό και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ερχόταν δύο φορές στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της ΔΕΘ. Την πρώτη ανήμερα των εγκαινίων προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις των συνδικάτων και τη δεύτερη ως αρχηγός κόμματος και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το 2012. Συνδύαζε, έτσι, τη θεσμική του ιδιότητα με αυτήν του διαδηλωτή.

Το 2012 ήταν η πρώτη φορά που αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετείχε στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ ανήμερα των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος λίγους μήνες πριν, τον Ιούνιο, είχε οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετέθη επικεφαλής του πολυπληθούς μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας μάλιστα και στην πορεία που ακολούθησε ως το «Ι. Βελλίδης».

Ο κ. Τσίπρας είχε ανέβει και το επόμενο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιοριζόμενος στα όσα προέβλεπε το πρωτόκολλο.

Ωστόσο, από τον επόμενο χρόνο, το 2013, ξεκίνησε η σταδιακή στροφή προς τον ρεαλισμό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και πάλι το «παρών» στο συλλαλητήριο αποφεύγοντας όμως αυτή τη φορά να συμμετάσχει στη διαδήλωση. Επανήλθε λίγες ημέρες αργότερα, πραγματοποιώντας τριήμερη επίσκεψη η οποία περιελάμβανε μάλιστα και ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Λευκό Πύργο.

Το 2014 όταν πια ο κ. Τσίπρας όδευε ολοταχώς προς το Μέγαρο Μαξίμου, αντί του συλλαλητηρίου επέλεξε να συμμετάσχει σε διεθνές φόρουμ, στη λίμνη Κόμο, όπως ακριβώς συνέβη και φέτος. Η στροφή προς τον ρεαλισμό είχε πλέον ολοκληρωθεί και φαίνεται πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να ξαναπιάσει το νήμα, από κει ακριβώς που το άφησε τον Σεπτέμβριο του 2014.