Skip to main content

Επιστροφή των δασών στην κυριότητα των τοπικών πληθυσμών

Οι δασικές εκτάσεις έχουν πολύ καλύτερη τύχη όταν βρίσκονται στα χέρια των ντόπιων παρά των κυβερνήσεων.
Οι δασικές εκτάσεις έχουν πολύ καλύτερη τύχη όταν βρίσκονται στα χέρια των ντόπιων παρά των κυβερνήσεων. Αυτό έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλλονόις.Έπειτα από μελέτη 80 δασών σε διάστημα 15 χρόνων και βασιζόμενοι στα αποτελέσματα αυτή της έρευνας, οι επιστήμονες ζητούν την επιστροφή των δασών στην κυριότητα των τοπικών πληθυσμών.

Τα περισσότερα τροπικά δάση βρίσκονται στον έλεγχο τοπικών και εθνικών κυβερνήσεων, ενώ οι κάτοικοι ελέγχουν λιγότερο από το ένα δέκατο των παγκόσμιων τροπικών εκτάσεων. Η εντύπωση που επικρατεί ευρέως είναι ότι οι κάτοικοι προτιμούν να κόβουν τα δέντρα ή να καίνε τα δάση για να τα μετατρέπουν σε βοσκοτόπια, αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, υποστηρίζει ο Ashwini Chhatre από το Πανεπιστήμιο του Ιλλονόις.

Αυτό που ανακάλυψε η ομάδα του Chhatre είναι ότι στα δάση που ελέγχονται από τους ντόπιους πληθυσμούς παρατηρείται μεγαλύτερη δέσμευση του άνθρακα σε σύγκριση με τα «κρατικά» δάση. Η διαφορά αυτή δικαιολογείται από το ότι τα δάση οι κάτοικοι τα αισθάνονται ως «σπίτια» τους, με αποτέλεσμα να ενδιαφέρονται πιο προσωπικά για την επιβίωσή τους. Την ίδια ώρα, πολλές κυβερνήσεις επιτρέπουν την καταστροφική αποψίλωση των δασών ή την αλόγιστη εκμετάλλευσή τους.