Skip to main content

Έπειτα από 141 ημέρες, Παλαιστίνιος κρατούμενος στο Ισραήλ σταματά την απεργία πείνας του

Σταματά την απεργία πείνας ο παλαιστίνιος φυλακισμένος Χισάμ Αμπού Χάουας χθες Τρίτη το βράδυ έπειτα από 141 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο παλαιστίνιος φυλακισμένος Χισάμ Αμπού Χάουας τερμάτισε χθες Τρίτη το βράδυ, έπειτα από 141 ημέρες, την απεργία πείνας του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διοικητική κράτησή του από τις αρχές του Ισραήλ, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την απελευθέρωσή του στα τέλη του Φεβρουαρίου, επιβεβαίωσε ο συνήγορός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δέχθηκε να τερματίσει την απεργία πείνας του. Ήπιε τσάι πριν από δέκα λεπτά κι όλα πάνε καλά», είπε αργά χθες το βράδυ ο δικηγόρος Τζαουάντ Μπούλος, που τον επισκέφθηκε στο ισραηλινό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν παλαιστίνιοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι προβλέπει ότι ο κ. Αμπού Χάουας θα αφεθεί ελεύθερος την 26η Φεβρουαρίου, την ημέρα που εκπνέει η τρέχουσα εξάμηνη διοικητική κράτησή του, που δεν θα ανανεωθεί, εξήγησε ο κ. Μπούλος, κάνοντας λόγο για «νίκη» του άνδρα, η οικογένεια του οποίου γιόρτασε την εξέλιξη στο χωριό Ντούρα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο κ. Αμπού Χάουας, 40 ετών, που πιστεύεται πως είναι μέλος της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ και οι ισραηλινές αρχές υποπτεύονται πως συνδέεται με επιθέσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους, άρχισε απεργία πείνας τον Αύγουστο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκισή του χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, ούτε την προσαγωγή του σε δίκη, από τον Οκτώβριο του 2020.

Ο πατέρας πέντε παιδιών, με αποστεωμένο πρόσωπο που καλύπτει παχιά γενειάδα, τελούσε υπό διοικητική κράτηση, μέτρο που επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να φυλακίζουν χωρίς να του απαγγέλλουν κατηγορίες οποιοδήποτε πρόσωπο για ανανεώσιμη περίοδο έξι μηνών.

Το σαββατοκύριακο, γιατροί που τον επισκέφθηκαν είπαν πως βρισκόταν σε «κρίσιμη κατάσταση», ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) εξέφρασε «ανησυχία για τις ανεπανόρθωτες βλάβες για την υγεία του και τον πιθανό τραγικό θάνατό του».

«Η κατάστασή του είναι πολύ επικίνδυνη (...) δεν μπορεί πλέον να μιλήσει και δεν έχει συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω του. Ακόμη κι αν τερματίσει την απεργία πείνας του, θα έχει σοβαρά προβλήματα υγείας», είπε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αΐσα Χρέμπατ, η σύζυγος του κ. Αμπού Χάουας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ζητούσε την «άμεση» απελευθέρωσή του, ενώ τα ισλαμιστικά κινήματα Χαμάς και Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ απειλούσαν το Ισραήλ ότι θα προχωρούσαν σε αντίποινα εάν πέθαινε στη φυλακή.

Σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων, οργάνωση πολιτών που υπερασπίζεται τους κρατούμενους από τα κατεχόμενα στο Ισραήλ, η απεργία πείνας αυτή ήταν μια από τις πιο μακρόχρονες που έχει κάνει ποτέ Παλαιστίνιος.