Skip to main content

Επιτάχυνση διαδικασίας για Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε έξι μήνες

Με γρήγορους ρυθμούς η χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων - Επιτάχυνση έως και 6 μήνες - Δείτε την τροποποίηση της πρόσκλησης

Τροποποίηση πρόσκλησης για να επιταχυνθεί η χρηματοδότηση έργων για τα απορρίμματα εξέδωσε η Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από στενή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), στρατηγικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση των ώριμων έργων με την ταχύτερη δυνατή χρηματοδότησή τους.

Έτσι, μετά από τη συνεργασία των δύο συναρμόδιων γραμματέων, της Ειδικής Γραμματέως, κας Νίκης Δανδόλουκαι του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκο, παρέχεται πλέον η δυνατότητανα υποβάλλονται προτάσεις έργων διαχείρισης απορριμμάτωνμε τη βεβαίωση χωροθέτησης, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τον υποβεβλημένο φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Τι σημαίνει η τροποποίηση της πρόσκλησης χρηματοδότησης

Τι επιταχύνει τη διαδικασία και ποιο είναι το όφελος; Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, για να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος αντίστοιχη πρόταση, προϋπόθεση ήταν η ύπαρξη και της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, της γνωστής ΑΕΠΟ.Εφεξής, υπαγωγή σε χρηματοδότηση μπορεί να αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος, αναμένοντας την ΑΕΠΟ. Προς αποφυγήν παρερμηνειών, γίνεται σαφές από το ΥΠΕΝ, ότι άνευ ΑΕΠΟ, δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένα έργο.

Με αυτή την τροποποίηση στην πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης, επιταχύνεται για παράδειγμα όλη η διαδικασία για την αποπεράτωση μιας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) περί τους 6 μήνες, σημαντικό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει άλλη ευκαιρία κοινοτικής χρηματοδότησης για τις εν λόγω μονάδες, σχολιάζει το υπουργείο.

Για το θέμα ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρόσκληση της Ειδικής Γραμματείας. Δίνει τη δυνατότητα στους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, με υποχρέωση εκ των υστέρων προσκόμισης της ΑΕΠΟ. Έτσι οι διαδικασίες ελέγχουν του φακέλου χρηματοδότησης και της χορήγησης της ΑΕΠΟ, θα προχωρούν παράλληλα, κάτι που θα εξοικονομήσει περίπου 6 μήνες στην όλη διαδικασία. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκη Δανδόλου που ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά στο σχετικό αίτημά μας».

Η Ειδική Γραμματέας, Νίκη Δανδόλου, δήλωσε:

«Με τις πρόσφατες προσκλήσεις διασφαλίζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν προτάσεις για όλα τα έργα που είναι εφικτό να δημοπρατηθούν έγκαιρα και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι σχετικοί Κοινοτικοί πόροι, ειδικά στην περίπτωση μεγαλύτερων Μονάδων. Για αυτό συνεργαστήκαμε στενά και πιστεύω αποτελεσματικά τα δύο Υπουργεία, Περιβάλλοντος & Ενέργειας με το Ανάπτυξης & Επενδύσεων, και επισπεύσαμε τις διαδικασίες, χωρίς να επηρεαστεί η αρτιότητα των έργων. Σίγουρα οι Φορείς υλοποίησης έχουν ένα κρίσιμο έργο μπροστά τους, αλλά διαθέτουν υποστήριξη και είναι πλέον σε καλύτερη θέση ώστε να το φέρουν σε πέρας».

Δείτε την τροποποίηση πρόσκλησης χρηματοδότησης ΕΔΩ.