Skip to main content

Επιταχυντής για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Ταμείο Ανάκαμψης

Πώς θα συντελέσει το Ταμείο Ανάκαμψης στην επόμενη ημέρα της οικονομίας και της κοινωνίας - Το καλοκαίρι θα εκταμιευτούν τα πρώτα κονδύλια

Ως σημαντικός επιταχυντής για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, αναμένεται να λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οφέλη του οποίου εκτιμάται πως θα είναι πολλαπλά για την οικονομία, αλλά και την κοινωνία.

Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, από τους ομιλητές κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Οι επιδράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα 170 έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για το σχέδιο ανάκαμψης που θα κινητοποιήσει συνολικά 57,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μία λίστα 170 έργων και μεταρρυθμίσεων που απαντούν σε πλήθος αναγκών της ελληνικής οικονομίας, φιλοδοξώντας  να συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού της προτύπου, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. «Το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας. Περνάμε από μια εσωστρεφή οικονομία σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο. Η Μακεδονία ήταν εξωστρεφής, ωστόσο θελουμε να της δώσουμε ένα ακόμα ενισχυτικό εργαλείο» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης τονίζοντας πως στόχος είναι να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια του Ταμείου μέχρι το τελευταίο ευρώ. Σημείωσε πως ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν το νέο εργαλείο ενώ τόνισε πως το σχέδιο ανάκαμψης αναπτύσσεται σε 4 άξονες: στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση, στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή, δεξιότητες και στις ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας.

Σχοινάς: Υπερόπλο το Ταμείο Ανάκαμψης

Ως υπερόπλο με σύντομο χρονικό ορίζοντα χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς υπογραμμίζοντας πως κατά την περίοδο της πανδημίας δόθηκαν και κερδήθηκαν μάχες για να αναληφθούν συμμετρικά τα βάρη της ανάκαμψης από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως είπε η χώρα μας είναι η τέταρτη ευνοημένη χώρα με βάση το ΑΕΠ και τον πληθυσμό, ενώ τόνισε πως τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 30 Απριλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ μετά την έγκριση τους, εντός του καλοκαιριού, αναμένεται η εκταμίευση ενός ποσού των κονδυλίων.

Αναφερόμενος ο κ. Σχοινάς στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΕ σημείωσε πως είναι σε δυναμική εξέλιξη με τις ευρωπαϊκές χώρες να βαδίζουν με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία στο καλοκαίρι. Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά πως τα δύσκολα είναι ο συγκολλητικός ιστός που κινητοποιεί και ενώνει τους Ευρωπαίους.

Καλαφάτης: Ο κόσμος που έρχεται θα είναι ψηφιακός

«Μετά από ένα δύσκολο χρόνο, -που έφερε ανθρώπινες απώλειες, οικονομικές πληγές και κούραση σε όλους-είμαστε, ήδη  λίγο πριν το χάραμα  της επόμενης μέρας. Ξεκινά, όπου να ‘ναι η περίοδος της μετάβασης σε μια νέα κανονικότητα, μια νέα εποχή» ανάφερε κατά την τοποθέτηση του ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης.

«Ο κόσμος που έρχεται -όπως ήδη φαινόταν πριν την πανδημία- θα είναι ψηφιακός. Και στον κόσμο αυτό θα κινηθεί, τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Το κράτος της χασούρας, της γραφειοκρατίας, της παραπομπής του πολίτη από γραφείο σε γραφείο, το κράτος των καθυστερήσεων και της ταλαιπωρίας  δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Χρειάζεται ψηφιακό μετασχηματισμό. Χρειάζεται να συνεχίσουμε αυτά που τώρα ξεκινήσαμε» τόνισε ο κ. Καλαφάτης ενώ αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις δράσεις που ανέπτυξε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας εν μέσω της πανδημίας.
 
Τζιτζικώστας: Το Ταμείο Ανάκαμψης να συνδυαστεί με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της οικονομίας χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας υπογραμμίζοντας πως το Ταμείο θα πρέπει να συνδυαστεί με όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα προκειμένου να είναι πολλαπλασιαστικά τα αποτελέσματα.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην κομβικής σημασίας συνεργασία κυβέρνησης περιφερειών φέρνοντας ως παράδειγμα τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, ο οποίος όπως γνωστοποίησε δεν θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως είχε αρχικά προταθεί από την περιφέρεια. Ωστόσο όπως υπογράμμισε είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και σύντομα θα βρεθεί η λύση προκειμένου να υλοποιηθεί μέσω κάποιου χρηματοδοτικού προγράμματος (ενδεχομένως μέσω ΣΔΙΤ ή του τομεακού ΕΣΠΑ του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών).

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, ο οποίος έκανε αναφορά στα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη σημασία της ανάδειξης της πόλης σε δεύτερη ατμομηχανή της χώρας που θα τραβήξει μπροστά την Ελλάδα.

«Αν πετύχει το σκοπό του το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλει στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση» σημείωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας τονίζοντας πως είναι προφανής η συμβολή του και στην Κεντρική Μακεδονία που είναι συγκεντρωμένο το 17,5% του ελληνικού πληθυσμού.
 
«Εμβόλιο» για τη χώρα χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας πως αποτελεί σανίδα σωτηρίας ευρύτερα για τις χώρες της ΕΕ προκειμένου να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία.

Στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, στον οποίο θα συμβάλει το Ταμείο αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας Μενέλαος Παπαποστόλου.