Skip to main content

Επιταχύνεται η σύνταξη του κτηματολογίου

Πρόσκληση στην Κτηματολόγιο ΑΕ να επεκτείνει τα έργα υποδομής που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του Γ΄ΚΠΣ και να επιταχύνει τη σύνταξη του κτηματολογίου στην υπόλοιπη χώρα, απηύθυνε η ΕΕ
Πρόσκληση στην Κτηματολόγιο ΑΕ να επεκτείνει τα έργα υποδομής που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια της τρίτης προγραμματικής περιόδου 2000-2006 (Γ΄ΚΠΣ) και να επιταχύνει τη σύνταξη του κτηματολογίου στην υπόλοιπη χώρα απηύθυνε η ΕΕ μέσω του αρμόδιου Τμηματάρχη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Jacques Poncet.

Παράλληλα, η ΕΕ καλεί την Κτηματολόγιο ΑΕ να προσδιορίσει τις δράσεις της που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συγχρηματοδότησης στα πλαίσια της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ).

Η πρόσκληση έρχεται ως επιστέγασμα της πιστοποίησης επιτυχούς ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου «Υποδομή δεδομένων και Τεχνολογίας πληροφοριών για ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο» από τους ανεξάρτητους διεθνείς εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρακολουθούσαν την πορεία υλοποίησης του έργου.  Το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. ήδη έχει σχεδιάσει την υλοποίηση έργων τα οποία θα κατατεθούν εντός του μήνα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών με το Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, τα έργα αυτά αφορούν στην:

α) Ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους με το Κτηματολόγιο φορείς και επαγγελματικές ομάδες κατά τη λειτουργία του Κτηματολογίου.

β) Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την εναρμόνιση των δεδομένων της Κτηματολόγιο Α.Ε. με τις απαιτήσεις της οδηγίας INSPIRE, για την ένταξή τους στην Εθνική Υποδομή Γεωχωρικής Πληροφορίας.

γ) Ανάπτυξη διεπαφών μεταξύ των συστημάτων του Κτηματολογίου και του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS), το οποίο χρησιμοποιείται για τη χορήγηση των αγροτικών επιδοτήσεων.

δ) Δημιουργία μιας υποδομής χωρικών δεδομένων, που θα απεικονίζει με ακρίβεια τoυς οικοτόπους του Δικτύου Φύσης "NATURA 2000".

ε) Ανάπτυξη ενός μοντέλου γεωειδούς για τον Ελλαδικό χώρο, το οποίο θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS, για να παρέχονται προς τους σχετικούς επαγγελματίες νέες διαδικτυακές υπηρεσίες προσδιορισμού υψομέτρων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

στ) Στην ανανέωση των ενιαίων χαρτογραφικών υποβάθρων της χώρας.

ζ) Κατάρτιση δασικών χαρτών σε 11 νομούς της χώρας και ανάπτυξη του απαραίτητου σχετικού πληροφοριακού συστήματος.