Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επιτέλους λύση στον δρόμο-καρμανιόλα της Θέρμης - Δύο κυκλικοί κόμβοι στην Κουγιάμη

Παραδόθηκε ο πρώτος, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει και ο δεύτερος κυκλικός κόμβος επί της οδού Παπανδρέου με Κιουγάμη

Ήταν 14 Ιανουαρίου του 2019 όταν ένας 50χρονος πεζός έχασε τη ζωή του στην οδό Κουγιάμη, στην περιοχή της Θέρμης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου και παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο λίγα μέτρα από το σπίτι του.

Τέσσερα χρόνια μετά, και αφού προηγήθηκαν πολλές διαμαρτυρίες, πορείες και έντονες πιέσεις από κατοίκους της περιοχής, δόθηκε η λύση -παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν λόγω γραφειοκρατίας- και εδώ και λίγες ημέρες παραδόθηκε ο κυκλικός κόμβος της Κουγιάμη με την Αθανασίου Διάκου.

Τραγικός θάνατος για πεζό στη Θέρμη-«Καρμανιόλα» καταγγέλλουν κάτοικοι

Το έργο για τη διαμόρφωση κυκλικών κόμβων της οδού Κουγιάμη με τις οδούς Α. Παπανδρέου και Αθαν. Διάκου έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία μεταξύ δήμου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Στον συγκεκριμένο δρόμο έχουν καταγραφεί δεκάδες τροχαία, μεταξύ αυτών και δυστυχήματα, από το 2010, οπότε ο δρόμος παραδόθηκε στην κυκλοφορία.

Νέα διαμαρτυρία των κατοίκων για τον δρόμο καρμανιόλα στη Θέρμη (φωτο)

Από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το θανατηφόρο τροχαίο το 2019, τα μέλη του Σύλλογου Επί – Κοινωνία Κατοίκων Επέκτασης Θέρμης, που δηλώνουν σήμερα την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, ξεκίνησαν έναν αγώνα ζητώντας άμεσα μέτρα από τον δήμο Θέρμης.

Οι δύο κυκλικοί κόμβοι εξαγγέλθηκαν από τον δήμο Θέρμης αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα.  Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να δουν οι κάτοικοι να υλοποιείται ο ένας εκ των δύο κυκλικών κόμβων.

Η κατασκευή των δύο κόμβων έχουν στόχο να βελτιώσουν τις συνθήκες οδικής ασφάλειας, μέσω του περιορισμού της ταχύτητας των οχημάτων.

«Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μέσα στον χρόνο που προέβλεπε το έργο. Είναι ένας κυκλικός κόμβος που βοηθά πάρα πολύ, μειώνει την ταχύτητα και διαχειρίζεται και την κίνηση των οχημάτων», επισήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Σπύρος Γαντάς. Μιλώντας στη Voria.gr, τόνισε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει και ο δεύτερος κυκλικός κόμβος επί της οδού Παπανδρέου με Κιουγάμη, από την κάτω πλευρά. Η διάρκεια ολοκλήρωσης και αυτής της φάσης θα είναι περίπου 45 ημέρες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.

Με τους κυκλικούς κόμβους εξυπηρετείται καλύτερα η κυκλοφορία και μειώνεται η πιθανότητα των ατυχημάτων. Οι κυκλικοί κόμβοι έχουν το πλεονέκτημα της διέλευσης των οχημάτων με ασφάλεια, χωρίς φωτεινούς σηματοδότες και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που αυτοί δημιουργούν. Παράλληλα, δεν επιτρέπουν στους οδηγούς να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες από κόμβο σε κόμβο.

Όπως επισημαίνει η δημοτική αρχή, «η κατασκευή των δύο κόμβων, μαζί με τον ήδη υπάρχοντα στη διασταύρωση της Κουγιάμη με την Παναγή Τσαλδάρη, έχουν στόχο να βελτιώσουν τις συνθήκες οδικής ασφάλειας, μέσω του περιορισμού της ταχύτητας των οχημάτων. Παρά το γεγονός ότι το μέγιστο όριο ταχύτητας είναι στα 40 χιλιόμετρα/ώρα, εντούτοις πολλοί οδηγοί αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες, παρότι πρόκειται για δρόμο εντός οικισμού. Επιπλέον, η συγκεκριμένη οδός εξυπηρετεί και πολλές διαμπερείς μετακινήσεις από την περιοχή του Πανοράματος προς την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία».

Πηγή φωτογραφιών: Σύλλογος Επί – Κοινωνία Κατοίκων Επέκτασης Θέρμης