Skip to main content

Επιθεώρηση Τζιτζικώστα στην περιφερειακή οδό Κατερίνης

Το έργο της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, με προϋπολογισμό 56,5 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015,

Τις εργασίες κατασκευής της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιθεώρησε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πιερίας και αρμόδια στον τομέα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Π.Κ.Μ. Σοφία Μαυρίδου, τον περιφερειακό σύμβουλο της Π.Ε. Πιερίας Δημήτρη Τσιμήτρη και τον δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να επιθεωρήσουμε τις εργασίες της νέας Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, ενός ιδιαίτερα σημαντικού οδικού έργου όχι μόνο για την Πιερία, αλλά και για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Το έργο της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, με προϋπολογισμό 56,5 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις μετακινήσεις στην Πιερία, καθώς θα διευκολύνει τις μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης, δίνοντας πολύτιμες ανάσες στο ήδη βεβαρημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής. Παράλληλα, το έργο θα ενισχύσει την τουριστική εικόνα της Περιφέρειάς μας, καθώς θα διευκολύνει τη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση πολιτών και τουριστών, που επισκέπτονται την Πιερία, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς μας», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως είπε, η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης είναι ένα έργο προϋπολογισμού 56,5 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκαταλέγεται στα 529 μεγάλα έργα που εκτελούνται σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου 500 χιλιάδων ευρώ, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Από την πρώτη στιγμή, είχαμε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, ότι θα τρέξουμε την υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, πολλά από τα οποία, αναβαθμίζουν και επεκτείνουν το δίκτυο υποδομών μας.

«Στην Περιφέρειά μας, εργαζόμαστε εντατικά  και μεθοδικά για την κατασκευή νέων αστικών και συγκοινωνιακών υποδομών, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Στόχος μας είναι να δώσουμε με έργα ουσιαστικές  λύσεις στα προβλήματα του τόπου, να προσελκύσουμε κεφάλαια για την οικονομία μας και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, εδραιώνοντας τις προϋποθέσεις για την τόνωση της οικονομίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Φιλοσοφία μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη μιας ενιαίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που μπορεί και αξίζει το καλύτερο. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει ως σήμερα», υπογράμμισε κατά την επιθεώρηση των εργασιών.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας δήλωσε ότι «η κατασκευή της περιφερειακής οδού Κατερίνης είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας για την Πιερία, το οποίο αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής μας. Στόχος μας είναι το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις, εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία και να διευκολύνει τις καθημερινές μετακινήσεις των συμπολιτών μας».

Η οδός έχει μήκος 10,3 χιλιόμετρα, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,75 μέτρων έκαστη, διαχωριστική νησίδα πλάτους 3,5 μέτρων και λωρίδες έκτακτης ανάγκης 2,5 μέτρων ανά κατεύθυνση. Επίσης, το έργο προβλέπει την κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου διπλής κατεύθυνσης για την εξυπηρέτηση των παρόδιων τμημάτων.

Για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης με το υπάρχον επαρχιακό και με το δευτερεύον εθνικό δίκτυο, με το οποίο διασταυρώνεται, θα κατασκευαστούν ακόμη πέντε ισόπεδοι κόμβοι:

α) Ισόπεδος κόμβος στη διασταύρωση με την 5η Επαρχιακή Οδό Κατερίνης Ν. Εφέσου.
β) Ισόπεδος κόμβος στη διασταύρωση της Περιφερειακής Οδού με τη Δευτερεύουσα Εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας (13η Εθνική οδό).
γ) Ισόπεδος κόμβος στη διασταύρωση με την 4η Επαρχιακή Οδό Κατερίνης - Ν. Κεραμιδιού και νέου Νοσοκομείου Κατερίνης.
δ) Ισόπεδος κόμβος στη διασταύρωση με τη 2η επαρχιακή οδό Κατερίνης - Γανοχώρας.
ε) Ισόπεδος Κόμβος στη διασταύρωση με την Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης -Κατερίνης.

Η Περιφερειακή Οδός της Κατερίνη θα συνδέσει την 13η Εθνική Οδό με την ΠΑΘΕ, και ευρύτερα με την Εγνατία Οδό και το νέο ηλεκτροδοτούμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, διευκολύνοντας την προσβασιμότητα σε όλο το οδικό δίκτυο της Πιερίας.