Skip to main content

Επίθεση διαδηλωτών στον Κωστή Χατζηδάκη

Μεγαλειώδης ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι πορείες, ωστόσο, αμαυρώθηκαν από επεισόδια, καθώς και τον προπηλακισμό του πρώην υπου
Από επεισόδια και τον τραυματισμό του βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη σημαδεύτηκε η χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας που είχαν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατά του προϋπολογισμού και του νέου πακέτου μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις.

Η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, το 100% στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, στον ΟΛΠ, στη χαλυβουργία, και την Coca Cola, ενώ ξεπέρασε το 90% στις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ και την ΕΥΔΑΠ. Κλειστά ήταν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις, ενώ τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.

Δεκάδες νεαροί συνεπλάκησαν με την αστυνομία έξω από τη Βουλή, στα Προπύλαια και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας, ενώ καθώς η πορεία έφτανε κοινοβούλιο, διαδηλωτές στην οδό Πανεπιστημίου επιτέθηκαν κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης επιχείρησε να διασχίσει πεζός την οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της οδού Βουκουρεστίου και, μόλις οι διαδηλωτές τον αντιλήφθηκαν, άρχισαν να φωνάζουν εναντίον του διάφορα συνθήματα όπως  «Κλέφτες, κλέφτες! Ντροπή σας!» και να τον χτυπούν με πέτρες και ξύλα.

Ο βουλευτής της ΝΔ τραυματίστηκε στο πρόσωπο και μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στην είσοδο μιας πολυκατοικίας και στη συνέχεια στη Βουλή, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, όπου έμεινε για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει κάποια ανησυχία.

Μάλιστα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση εναντίον του κ. Χατζηδάκη. Αντικείμενο της έρευνας είναι να εξακριβωθεί από ποιους και υπό ποιες συνθήκες δέχθηκε την επίθεση ο πρώην υπουργός, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες για τη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, όπως αυτό της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Στο πλαίσιο της έρευνας η Εισαγγελία ζήτησε ήδη από χθες με έγγραφά της από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα βίντεο, όπου έχει καταγραφεί η επίθεση σε βάρος του κ.Χατζηδάκη.

Στο μεταξύ και οι πορείες της Θεσσαλονίκης αμαυρώθηκαν από επεισόδια, βανδαλισμούς αλλά και πετροπόλεμο μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα διαδηλωτών προξένησαν φθορές σε 8 καταστήματα, σε 2 αυτοκίνητα, σε 1 ΑΤΜ Υποκαταστήματος Τράπεζας και στα μεταλλικά κιγκλιδώματα της Γ.Γ.ΜΑ.Θ. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί και προσήχθησαν 20 άτομα, από τα οποία 3 συνελήφθησαν.