Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
x

ΠΥΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΘ - ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ

Καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, ελλείψεις προσωπικού και καταχρηστικές απολύσεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Πυρά κατά της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.) εξαπολύουν οι εργαζόμενοι του Λιμανιού καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, καθυστερήσεις στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ελλείψεις προσωπικού και καταχρηστικές απολύσεις εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ κάνουν λόγο για «τακτική καθυστερήσεων» στο θέμα των συλλογικών συμβάσεών τους, οι οποίες έχουν λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και θα «τρέχουν» τουλάχιστον μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2019, έπειτα από δύο παρατάσεις.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2018 κάναμε κινήσεις για το θέμα της συλλογικής σύμβασης πριν τη λήξη της σύμβασης το τέλος του 2018. Αντιμετωπίσαμε τον Γενάρη την άρνηση να το περάσει από το ΔΣ. Έχουμε στείλει τις προτάσεις μας και είμαστε σε αναμονή από την εταιρεία για το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη συλλογική σύμβαση. Υπάρχει μια τακτική από τον πρόεδρο και διευθύνοντα. Αν θεωρούν ότι με τη λήξη της συλλογική σύμβασης, θα επιτύχουν έτσι τη μετάπτωση των συμβάσεων σε ατομικές, κάνουν λάθος. Δεν υπάρχει αυτό το σενάριο» τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΟΛΘ, Φανή Γουργούρη.

Όσον αφορά τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, οι διαπραγματεύσεις διοίκησης-εργαζομένων έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο της υπογραφής του επικαιροποιημένου κανονισμού, στον οποίο θα περιλαμβάνονται ζητήματα της λύσης της εργασιακής σχέσης, του διευθυντικού δικαιώματος και το πειθαρχικό δίκαιο.

«Συλλογική σύμβαση υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΟΜΥΛΕ και πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών – οδηγών μηχανημάτων στον ΟΛΘ, Λάζαρος Τανταλίδης.

Τα Σωματεία Εργαζομένων υπογραμμίζουν, επίσης, την έλλειψη προσωπικού στις παραγωγικές μονάδες του Λιμανιού Θεσσαλονίκης. «Μέσα σε 15 μήνες έχουν γίνει 105 προσλήψεις με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας. Για ποιο λόγο ο ΟΛΘ να καλύπτει τις ανάγκες του με 8μηνα και όχι με συμβάσεις αορίστου χρόνου; Αυτές οι προσλήψεις δεν επαρκούν και σήμερα. Ακόμη δουλεύουμε υπερωρίες και Σαββατοκύριακα», πρόσθεσε ο κ. Τανταλίδης και συμπλήρωσε πως «χρειάζονται άλλοι 40 χειριστές χρειάζονται και 20 τεχνικοί και 10 διοικητικοί».

Kύκλοι της ΟΛΘ Α.Ε. αναφέρουν ότι μετά την προσυμφωνία που έχει επέλθει με τους εργαζομένους για την τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, η διοίκηση του Λιμανιού δεσμεύεται ότι θα ξεκινήσει άμεσα τις συζητήσεις με τα Σωματεία για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Για τις 8μηνες συμβάσεις εργασίας, πηγές της εταιρείας σημειώνουν ότι οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ανταποκρίνονται «με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο στις μεταβατικές συνθήκες τις οποίες διέρχεται η ΟΛΘ Α.Ε.».

Εργαζόμενοι κατά Θεοφάνη

Για «αυταρχικές» συμπεριφορές και καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης καταγγέλλουν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ, Σωτήρη Θεοφάνη.

Πρόκειται για γραμματέα που απασχολούνταν στο γραφείο του τέως Γενικού Επιχειρησιακού Διευθυντή και Διευθυντή του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της ΟΛΘ ΑΕ, Marc Riondel, ο οποίος στις 30 Ιουνίου αποχώρησε από την εταιρεία.

Παρά τη διαβεβαίωση, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, του νέου εκτελεστικού διευθυντή της ΟΛΘ ΑΕ, Franco Cupolo, ότι η εν λόγω εργαζόμενη θα εργαστεί από κάποιο άλλο πόστο στην εταιρεία, ο κ. Θεοφάνης επέλεξε να λύσει τη σύμβαση εργασίας μαζί της.

Σύμφωνα με την κυρία Γουργούρη δεν είναι το πρώτο συμβάν με πρωταγωνιστή τον κ. Θεοφάνη, καθώς, όπως λέει «αρκετοί συνάδελφοι είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, είτε παραιτήθηκαν λόγω της αυταρχικής συμπεριφοράς του προέδρου».

Από την πλευρά της η ΟΛΘ ΑΕ απάντησε με εξώδικο στην επιστολή των Συλλόγων και Σωματείων Υπαλλήλων του ΟΛΘ προς την εκτελεστική επιτροπή της εταιρείας, στο οποίο επικαλείται λόγους «οργανωτικής ανασυγκρότησης της εταιρείας» για την απόλυση της εργαζόμενης.

Όπως τονίζουν κύκλοι του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης «όλα έγιναν νομότυπα. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη απασχολείτο στην ΟΛΘ ΑΕ με σύμβαση ορισμένου χρόνου και εκτελούσε καθήκοντα Γραμματέως Διεύθυνσης στον Γενικό Επιχειρησιακό Διευθυντή. Λόγω οργανωτικών αλλαγών, οι οποίες ανακοινώθηκαν πρόσφατα, δηλαδή η αποχώρηση του κ.Riodel που κατείχε τη θέση αυτή μέχρι τις 30/6/2019 και η απόφαση να μην αντικατασταθεί με άλλον, δεν υπήρξε πλέον η ανάγκη διατήρησης της θέσης της Γραμματέως του Γενικού Επιχειρησιακού Διευθυντή». Βάσει των παραπάνω, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, «καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα οι μελλοντικές αποδοχές της μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, όπου και θα έληγε η σύμβασή της».

«Πιστεύω ότι είναι δυνατή η επανέναρξη της εργασιακής σχέσης. Δεν έχουν διαταραχθεί τόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Όταν, όμως, δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία της σύμβασης, τότε αυτό αφορά όλους μας» ο πρόεδρος Υπαλλήλων του ΟΛΘ και έφορος δημοσίων σχέσεων της ΟΜΥΛΕ, Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης.

Τέλος, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για μετατάξεις προσωπικού από τον ΟΛΘ, καθώς από τους 322 εργαζόμενους, οι περίπου 150 έχουν κάνει αίτηση για να μεταταχθούν σε κάποια δημόσιο υπηρεσία. Η δυνατότητα αυτή συμπεριλήφθηκε στον κυρωτικό νόμο με βάση τον οποίο οι μετοχές των λιμανιών πέρασαν σε ιδιώτες. Οι μετατάξεις έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ