Skip to main content

Καϊλή: ΑντιΣύριζα μέτωπο και «όχι» τετελεσμένα για τη Μακεδονία

Η ευρωβουλευτής απέκλεισε κάθε αναφορά στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και μειονότητας καθώς, όπως είπε, «είναι γενική η νομική ερμηνεία των όρων».

«ΑντιΣύριζα μέτωπο» ζήτησε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή μιλώντας στην εκπομπή «ΕπιΚΟΙΝΩΝΙΑ» της ΕΡΤ3, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα για τη Μακεδονία.

«Ιδεολογικός μας αντίπαλος παραμένει η ΝΔ στην οικονομική πολιτική και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά στρατηγικός αντίπαλος είναι ο εθνομηδενισμός και ο καιροσκοπισμός του Σύριζα που υποδύεται πως έγινε προοδευτικός ενώ στηρίζει έναν Δικτάτορα που φτωχοποίησε την Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο δεν στηρίζεται από κανένα πραγματικό προοδευτικό σχήμα στην ΕΕ» τόνισε η κ. Καϊλή.

Παράλληλα σημείωσε ότι έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ δηλώνοντας την αντίθεσή της με την οποιαδήποτε απόπειρα κατοχύρωσης του όρου Μακεδονικός από τα Σκόπια και ζήτησε να συνέλθει ειδική επιτροπή για «όσα ζητήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα και κρύβουν παγίδες για την Ελλάδα».

Ερωτηθείσα για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και μειονότητας απέκλεισε κάθε αναφορά σε αυτά, καθώς «είναι τόσο γενική η νομική ερμηνεία των όρων που δεν τίθεται κανένα ζήτημα προς συζήτηση».



Ακολουθεί η επιστολή της Ελληνίδας ευρωβουλευτού στον ΟΗΕ:

Προς τον Γραμματέα του ΟΗΕ
 
Αξιότιμε Γραμματέα

Κατά την 14η Φεβρουαρίου 2019, η Μόνιμη Διπλωματική Αποστολή της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ κατέθεσε στη Γραμματεία του Οργανισμού την Ρηματική Διακοίνωση Υπ.Αριθμ. 26-01-116.

Στο κείμενο της Διακοίνωσης η ΠΓΔΜ ζητά την κατοχύρωση των Κωδικών ISO (MKD και MK) και υπογραμμίζει ότι για όλες τις οντότητες που σχετίζονται με το κράτος, ιδρύθηκαν ή χρηματοδοτούνται από αυτό πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το επίσημο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή, πιο σύντομα «Βόρεια Μακεδονία». Επισημαίνει όμως περεταίρω ότι για όλες τις άλλες χρήσεις και για οντότητες που δεν σχετίζονται με το κράτος, δεν ιδρύθηκαν και δεν χρηματοδοτούνται από αυτό, θα πρέπει να προσδιορίζονται ως «μακεδονικός, -η, -ο».

Θέλουμε να ενημερώσουμε ότι ο διαχωρισμός αυτός μεταξύ κρατικών και μη κρατικών οντοτήτων παραβιάζει κατάφορα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατά τη Συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι η επιμέρους ορισμοί που αφορούν στους εμπορικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και άλλους προσδιορισμούς αποτελούν σημεία διαπραγμάτευσης σε διμερές επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα πενταετίας από εξουσιοδοτημένα μέρη των δύο κυβερνήσεων.

Η ρηματική διακοίνωση της 14ης Φεβρουαρίου αποτελεί μονομερή ενέργεια που αποβλέπει στη δημιουργία τετελεσμένων και καταδεικνύει τη πρόθεση της ΠΓΔΜ να προκαταβάλει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, των ελληνικών εμπορικών τίτλων και των ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ήδη εδώ και ένα αιώνα τον όρο μακεδονικός.

Καθώς η ενέργεια της ΠΓΔΜ αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεών της όπως αυτές απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών, ζητάμε να αγνοήσετε τις απαιτήσεις της για κατοχύρωση κωδικών και επιθέτων μέχρι την ολοκλήρωση των διμερών διαπραγματεύσεων που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σημειώνουμε δε, ότι σε μονομερείς ενέργειες, η Ελληνική πλευρά δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη και επιβάλλεται να λάβει σοβαρά υπ' όψη της τα συμφέροντά της, πριν αποφασίσει περαιτέρω ενέργειες.

Καθώς η σύναψη διμερών συμφωνιών καλή τη πίστη και η τιμιότητα στη τήρηση των συμφωνηθέντων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για καλή γειτονία και περιφερειακή σταθερότητα, ζήτάμε την αρωγή του ΟΗΕ στην αποθάρρυνση όποιων μονομερών ενεργειών.

Είμαι στη διάθεση σας για όποια περαιτέρω πληροφόρηση η Γραμματεία τυχόν έχει γύρω από το θέμα.

Εύα Καϊλή

Ευρωβουλευτής