Skip to main content

Επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο Μάντσεστερ

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Σαμ Κλακ, παραγωγός του BBC, δήλωσε ότι άκουσε τον δράστη να κραυγάζει «Αλλάχ» πριν διαπράξει την επίθεση.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κατά τη διάρκεια επίθεσης με μαχαίρι στον σιδηροδρομικό σταθμό Βικτόρια του Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Σαμ Κλακ, παραγωγός του BBC, δήλωσε ότι άκουσε τον δράστη να κραυγάζει «Αλλάχ» πριν διαπράξει την επίθεση και κατά τη διάρκειά της.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης, ο οποίος εξουδετερώθηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς, είπε μετά την επίθεση πως «όσο συνεχίζετε να βομβαρδίζετε άλλες χώρες, θα συνεχίζουν να γίνονται αυτά».

Η διεύθυνση της βρετανικής αστυνομίας που είναι αρμόδια για τις συγκοινωνίες (BTP) ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, και μία γυναίκα, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και τους προσφέρονται ιατρικές φροντίδες μετά τους τραυματισμούς τους.

Η BTP διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ότι ειδοποιήθηκε στις 20:52 (22:52 ώρα Ελλάδας) για την επίθεση στον σταθμό.

Μετά τη σύλληψη του δράστη, μέλη της BTP και άλλων τμημάτων της αστυνομίας του Μάντσεστερ παρέμειναν στον σταθμό, όπως και στελέχη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας.

Ο Κλακ έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή της επίθεσης. «Άκουσα αυτή την κραυγή που σου πάγωνε το αίμα και κοίταξα κάτω στην πλατφόρμα», είπε. «Ερχόταν προς εμένα. Είδα πως κράταγε ένα κουζινομάχαιρο με λάμα 30 εκατοστών»· «ήταν τρομακτικό, αληθινά τρομακτικό», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ένα όπλο που προκαλεί προσωρινή παράλυση και σπρέι πιπεριού πριν «έξι ή επτά» από αυτούς να ορμήσουν πάνω στον δράστη.

«Κραύγαζε πριν (από την επίθεση) και κατά τη διάρκεια της "Αλλάχ"», σύμφωνα με τον Κλακ. «Ο τύπος είπε, αυτά ήταν επακριβώς τα λόγια του: "όσο συνεχίζετε να βομβαρδίζετε άλλες χώρες, αυτά τα σκ... θα συνεχίζουν να γίνονται"», κατά τον αυτόπτη μάρτυρα.

Την έρευνα για την επίθεση διενεργεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενημέρωσε η αστυνομία της Βρετανίας. Δεν υπάρχουν πάντως πληροφορίες περί ευρύτερης απειλής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κατά το BBC, τα τραύματα των θυμάτων είναι σοβαρά, πάντως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.