Skip to main content

Επίθεση με βιτριόλι: Στην τελική ευθεία η δίκη - Σήμερα η αγόρευση των συνηγόρων

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, οι οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει

Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση απόφασης στην υπόθεση της άγριας επίθεσης με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου από την 36χρονη κατηγορούμενη Έφη Κακαράντζουλα τον Μάιο του 2020, έχει αρχίσει.

Η δίκη για τη πολύκροτη αυτή υπόθεση συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, οι οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει κατά τη προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου. Όταν πλέον ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων και των δυο πλευρών, το δικαστήριο θα είναι έτοιμο να εκδώσει την απόφασή του. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να χρειαστούν ακόμη και δυο συνεδριάσεις μέχρι να πέσει η αυλαία της πολύκροτης αυτής δίκης και η 36χρονη να ακούσει την απόφαση δικαστών και ενόρκων αρχικά επί της ενοχής της και εν συνεχεία επί της ποινής που θα της επιβληθεί, δεδομένου ότι η ίδια έχει ομολογήσει το έγκλημά της, δηλώνοντας όμως πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την άτυχη κοπέλα.

Αγορεύοντας στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής Απόστολος Λύτρας, απευθυνόμενους στους ενόρκους, είπε: «Το να είναι κάποιος ένορκος είναι τιμητικό, η ψήφος του μετράει όπως όλων των δικαστών. Ο νομοθέτης θέλησε να εκφράζεται ο λαός. Υπερτερείτε. Η Ιωάννα, γιατί έτσι έχει γίνει γνωστή, είναι ένα κορίτσι γενναίο. Συνεχίζει τη ζωή της, έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Άλλος άνθρωπος στη θέση της ενδεχομένως να έκανε άλλες σκέψεις. Αυτό το κορίτσι έχει αρχίσει και βοηθά πολύ κόσμο». Μάλιστα, με την έναρξη της αγόρευσης του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, η κατηγορούμενη ζήτησε να αποχωρήσει από τη δικαστική αίθουσα και είναι άγνωστο αν σήμερα θα εμφανιστεί στο ακροατήριο.

Στη συνέχεια της αγόρευσής του ο κ. Λύτρας χαρακτήρισε την 36χρονη, ως άτομο με αντικοινωνική συμπεριφορά. Μεταξύ άλλων, ο συνήγορος είχε επισημάνει για την Έφη Κακαράντζουλα: «Η κατηγορουμένη είναι κακή πλευρά της κοινωνίας που δεν πρέπει να υπάρχει ανάμεσα μας. Την κατηγορουμένη την κυρίευσε η ζήλια, η εκδίκηση και ο φθόνος. Είναι ένα άτομο με αντικοινωνική συμπεριφορά. Πίεζε στο τηλέφωνο για οφειλές με το χειρότερο τρόπο. Έχουμε μαρτυρίες για αντικοινωνική συμπεριφορά. Μετά το έγκλημα που έκανε ανέβαινε στο τραπέζι και χόρευε. Σκεφτείτε για πόσο επικίνδυνο άτομο μιλάμε. Αυτό που ήθελε δεν ήταν μόνο να την σκοτώσει, αλλά να την σκοτώσει βασανιστικά. Ήθελε να την βλέπει να πεθαίνει λιώνοντας».

Είχε προηγηθεί στο δικαστήριο η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Χαρ. Μαστραντωνάκη, ο οποίος είχε ζητήσει από δικαστές και ενόρκους να κηρύξουν ένοχη την κατηγορουμένη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας και όχι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως η ίδια ζητεί.

Στην αγόρευσή του ο κ. Μαστραντωνάκης είχε αναλύσει διεξοδικά τους λόγους που πρέπει η 36χρονη να καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας (αδίκημα το οποίο επισύρει ανώτερη ποινή κάθειρξης τα 15 έτη), αφού «ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας». Επιπλέον, ο εισαγγελέας ανέφερε πως ο ανθρωποκτόνος δόλος της δράστιδας προκύπτει, από το μέσο που επέλεξε να επιτεθεί στην Ιωάννα, από τη ποσότητα του «φονικού υγρού» (1 λίτρο θειικού οξέως), από την εγγύτητα και την ορμή της επίθεσης, αλλά και από το γεγονός ότι τίποτα από το 2019 δεν είχε πτοήσει την κατηγορούμενη η οποία ήθελε με κάθε τρόπο να «εξολοθρεύσει την Ιωάννα».

Ακόμη, κατά την αγόρευσή του ο κ. Μαστραντωνάκης είχε μιλήσει για «ποταπά κίνητρα», για «ηθική μικρότητα», «εκδικητικότητα» και «ανθρωποκτόνο εγωισμό» της 36χρονης, η οποία περίμενε την Ιωάννα έξω από το γραφείο της για να της επιτεθεί σαν τον «καλύτερο και ικανότερο θηρευτή της φύσης».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην ημέρα της επίθεσης - την «ημέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή της Ιωάννας», ο κ. Μαστραντωνάκης στην αγόρευσή του ανέφερε: «Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο. Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο θηρευτή της φύσης, ανέβηκε 17 σκαλιά. Στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας».

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας είχε αναφέρει: «Η κατηγορουμένη ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε η δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».