Skip to main content

Επίθεση ΝΑΤΟ κατά Μόσχας για ανάμειξη στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ

Μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας και ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί για προσπάθεια ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα.

Επίθεση στη Ρωσία για προσπάθεια ανάμειξης στη διαδικασία του επικείμενου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μπλοκάρει την πορεία της Μακεδονίας προς το ΝΑΤΟ, όπως συνέβη και στο Μαυροβούνιο, όπου είδαμε την περίπτωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Ιδρυμα Heritage.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η Ρωσία προσπαθεί να αναμιχθεί στις πολιτικές διαδικασίες ξένων κρατών του ΝΑΤΟ.

Λίγο νωρίτερα, για προσπάθεια ρωσικής ανάμειξης και παραληροφόρησης στο δημοψήφισμα προειδοποίησε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, που έφτασε σήμερα στην ΠΓΔΜ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός εκφράζει την ανησυχία του για το εν λόγω ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών (12 Σεπτεμβρίου) και με αφορμή το ταξίδι του στα Σκόπια είχε ενδεικτικά δηλώσει: «Ανησυχώ για αυτό... το είδος των κακόβουλων ενεργειών στις οποίες έχει προχωρήσει η Ρωσία από την Εσθονία μέχρι τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και τώρα τη “Μακεδονία” και οι οποίες είναι απαράδεκτες», επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει να εκπέμψει σήμα σαφούς στήριξης του «μακεδονικού» λαού.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απαντώντας σε δημοσιογράφους.