Skip to main content

«Επιθετική πολιτική» για το βιβλίο ως αντίδοτο για την κρίση

Η ενίσχυση όλων των κορυφαίων εκδηλώσεών του και η προβολή εκδόσεων της Βόρειας Ελλάδας στη χώρα μας και το εξωτερικό, αποτελούν τους στόχους του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για το 2011.
Η ενίσχυση όλων των κορυφαίων εκδηλώσεών του και η προβολή εκδόσεων της Βόρειας Ελλάδας στη χώρα μας και το εξωτερικό, αποτελούν τους στόχους του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για το 2011, τα μέλη του οποίου επιδιώκουν τη χάραξη «επιθετικής πολιτικής» για το βιβλίο ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση.

«Το 2011 είναι δύσκολη χρονιά, ωστόσο εμείς φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα στο χώρο του πολιτισμού», τόνισε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και πρόσθεσε: «Στη σημερινή κρίση εμείς θέλουμε να προβάλουμε τον πολιτισμό και να αυξήσουμε τις δράσεις μας».

Στον προγραμματισμό του Συνδέσμου Εκδοτών για το 2011 συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι διοργανώσεις του 30ού Φεστιβάλ Βιβλίου (από τις 27 Μαΐου ως τις 13 Ιουνίου) και του 21ου Πνευματικού Μαΐου, της 6ης Γιορτής της Ποίησης στις 21 Μαρτίου και του 16ου Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, καθώς και η πραγματοποίηση περιφερειακών Φεστιβάλ Βιβλίου σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Επίσης, προγραμματίζονται η διοργάνωση επισκέψεων από συγγραφείς στα σχολεία, η προβολή εκδόσεων της Βόρειας Ελλάδας στο εξωτερικό, η συμμετοχή του Συνδέσμου στην 30ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σόφιας και στην 56η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου και η ενίσχυση του αριθμού και του περιεχομένου των βιβλιοθηκών σε σχολεία παραμεθόριων περιοχών.

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών  

Τα μέλη του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας συνεχάρησαν, εξάλλου, δημοσίως τους Θεσσαλονικείς φιλολόγους-λογοτέχνες, Γιάννη Τζανή και Πέτρο Μπέσπαρη, οι οποίοι τιμήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο του «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997» για το βιβλίο τους «Η λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας 1875-2007».

Ο συγγραφέας, Γιάννης Τζανής, επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι η έκδοση αυτή προήλθε από την πεποίθηση των δύο βραβευθέντων ότι «το βιβλίο πρέπει να καταγράφεται, γιατί αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του πολιτισμού».