Skip to main content

Επίτιμος διδάκτορας του Οικονομικού του ΑΠΘ ο Τζέφρι Σακς

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:30, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου».

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Jeffrey D. Sachs, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους και εμπειρογνώμονες παγκοσμίως για την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας και ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:30, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο κ. Sachs είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του καιρού μας, ο οποίος συνδυάζει το ερευνητικό έργο με την εφαρμοσμένη πολιτική. Υπήρξε ο εμπνευστής του Millenium Project του ΟΗΕ, ενός προγράμματος που συνετέλεσε στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων στις υπό ανάπτυξη χώρες, υπό τον τότε Γενικό Γραμματέα, Κόφι Ανάν.

Το περιοδικό «Times» έχει συμπεριλάβει τον κύριο Sachs δύο φορές στους 100 παγκόσμιους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή και οι «New York Times» τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον σημαντικότερο οικονομολόγο στον κόσμο.

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11:00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, ο κύριος Sachs θα παραστεί και θα πραγματοποιήσει ομιλία στην ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την ίδρυση του Δικτύου για την Επίλυση Προβλημάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea), το οποίο  θα αποτελεί τμήμα του υφιστάμενου παγκόσμιου δικτύου των Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable Development Solutions Network-SDSN Global). Την Προεδρία του Δικτύου θα αναλάβει το ΑΠΘ, που θα αποτελεί και την έδρα του.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Έναρξη-Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Καθηγητή Δημήτριο Κουσενίδη

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Αναπληρωτή Καθηγητή  Γρηγόριο Ζαρωτιάδη

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Καθηγητή Δημήτριο Κουσενίδη

Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Γεώργιο Παπαχρήστου

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Καθηγητή Δημήτριο Κουσενίδη

Επίδοση διασήμου και αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο Καθηγητή Jeffrey D. Sachs με θέμα:

«Why We Need a New Aristotelian Economics»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμωμένου



Ο Jeffrey David Sachs (γεν. 1954) είναι ένας διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομολόγος, αναλυτής της δημόσιας πολιτικής και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες παγκοσμίως στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης και της καταπολέμησης της φτώχειας.

Είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Columbia, ενώ στο ίδιο Πανεπιστήμιο έχει διατελέσει, επίσης, Διευθυντής του «Ινστιτούτου Γης» (από το 2002 έως το 2016).

Από το 2017 υπηρετεί ως ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Την ίδια θέση κατείχε υπό τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι-μουν, ενώ πριν από το 2016, υπηρετούσε σε παρόμοια συμβουλευτική θέση σχετικά με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (Millennium Sustainable Goals), υπό τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν. Είναι, επίσης, συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων, στο Laxenburg της Αυστρίας.

Είναι Διευθυντής του Δικτύου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Solutions Network - SDSN) των Ηνωμένων Εθνών, Ιδρυτής και Πρόεδρος της SDG-USA, μιας μη κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είναι συνιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της Millennium Promise Alliance, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης αφιερωμένης στον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και της πείνας.

 Έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων: The End of Poverty (2005), Common Wealth: Economics for a Crowded Planet (2008), The Price of Civilization (2011), To Move the World: JFK’s Quest for Peace (2013), The Age of Sustainable Development (2015) και Building the New American Economy: Smart, Fair & Sustainable (2017).

Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και έχει λάβει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις.