Skip to main content

Επιβεβαίωση Voria: Αλλαγή πλεύσης για το νέο γήπεδο του Άρη, πρόταση για διπλή ανάπλαση

Άτυπη ενημέρωση της ΠΑΕ Άρης επιβεβαιώνει πλήρως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Voria.gr. Η πρόταση του Άρη και τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της Voria.gr (δείτε εδώ) σχετικά με την αλλαγή πλεύσης της ΠΑΕ Άρης για την ανέγερση του νέου γηπέδου των κιτρινόμαυρων στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής προκύπτει από άτυπη ενημέρωση της ΠΑΕ Άρης.

Σύμφωνα με πηγές της ΠΑΕ Άρης, πράγματι οι κιτρονόμαυροι καταθέτουν πρόταση στην κυβέρνηση να υιοθετηθεί και για το νέο γήπεδο του Άρη το μοντέλο της διπλής ανάπλασης, όπως συνέβη και με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.  

Το κόστος ανέγερσης του νέου γηπέδου συμπεριλαμβανομένης της γης, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΑΕ Άρης, μπορεί καλυφθεί από τις εξής πηγές:

1) Την ίδια την αξία αποζημίωσης της ιδιοκτησίας του Άρη στου Χαριλάου (γη και γήπεδο) προκειμένου να γίνει χώρος πρασίνου. Όπως επισημαίνεται, η αξία του οικοπέδου και του γηπέδου στη Χαριλάου, καθώς βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης, είναι σημαντικής αξίας και μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από το Πράσινο Ταμείο.

2) Από το Ελληνικό Δημόσιο που θα καλύψει μόνο το επιπλέον κόστος διασφαλίζοντας για τους πολίτες την δημιουργία δύο σημαντικών χώρων πρασίνου και αναψυχής στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, πηγές του Άρη, αναφέρουν ότι η λύση θεσμικά και διαδικαστικά είναι δοκιμασμένη, καθώς ακολουθεί τα πρότυπα της Διπλής Ανάπλασης της Αθήνας, ενώ η πηγή χρηματοδότησης του γηπέδου θα είναι πιθανότατα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συμπληρωματικά, η διαμόρφωση των χώρων πρασίνου και των υποδομών που θα απαιτηθούν (δρόμοι, δίκτυα κλπ), όπως αναφέρει η ΠΑΕ, δύναται να χρηματοδοτηθούν από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα συμπεράσματα

Από την άτυπη ενημέρωση της ΠΑΕ Άρης προκύπτουν τα ακόλουθα:

Πρώτον: Ο Άρης προτείνει η χρημοτοδότηση της κατασκευής του γηπέδου να γίνει από την Πολιτεία και όχι από ιδιώτη επενδυτή, στο μοντέλο της διπλής ανάπλασης του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Δηλαδή βγάζει από το παιχνίδι τον ιδιώτη επενδυτή, παρότι αρχικά αυτό ήταν το σχέδιο και παρουσιάστηκε τέτοιος ακόμα και ενώπιον του πρωθυπουργού.

Δεύτερον: Σε συνέχεια του παραπάνω, βάσει όσων (δεν) αναφέρει η ΠΑΕ Άρης,  εγκαταλείπεται το σχέδιο για τη δημιουργία ξενοδοχείου, εμπορικού κέντρου, πολυχώρων κτλ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Τρίτον: Ο Άρης ζητεί αποζημίωση για την παραχώρηση του Κλεάνθης Βικελίδης, προκειμένου αυτός να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, κάτι που επίσης δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό.

Τέταρτον: Ο Άρης προτείνει ως πηγές χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η Voria.gr επιβεβαιώθηκε πλήρως για το πρωινό ρεπορτάζ της, φωτίζοντας τα νέα δεδομένα σχετικά με το νέο γήπεδο του Άρη και ενημερώνοντας, ως όφειλε, τους χιλιάδες φίλους του Άρη για τις νέες εξελίξεις.

Παράλληλα, η Voria.gr διατύπωσε και κάποιες εκτιμήσεις, ότι δηλαδή η περίπτωση του Άρη διαφέρει από αυτήν του Παναθηναϊκού εξηγώντας τους λόγους (δείτε εδώ). Επίσης, οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις μας από το ρεπορτάζ αναφέρουν ότι τα χρονικά περιθώρια αξιοποίησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για νέα project, όπως το γήπεδο του Άρη (ακόμα για το γήπεδο του ΠΑΟΚ που είναι σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο και έχει εξασφαλίσει το Προεδρικό Διάταγμα), είναι ελάχιστα. 

Η ανταλλαγή των οικοπέδων

Σύμφωνα με πηγές της ΠΑΕ Άρης, το σχέδιο αφορά την κατασκευή νέου γηπέδου στο πλαίσιο μιας μεγάλης πολεοδομικής παρέμβασης με τη δημιουργία δύο σημαντικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών σε δύο περιοχές, στο Χαριλάου του δήμου Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, όπου και οι δύο βρίσκονται εντός των ορίων της Mητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πηγές των διοικήσεων του ΑΣ και της ΠΑΕ Άρης, «η πρόταση που συζητείται αυτή την στιγμή από τις δύο διοικήσεις και την κυβέρνηση είναι προς όφελος όλων των Θεσσαλονικέων ενώ θεωρείται βιώσιμη και συμφέρουσα για την ομάδα».  Συγκεκριμένα στο σχέδιο που υπέβαλλε ο Άρης, προτείνεται η μετεγκατάσταση του γηπέδου «Κλεάνθης Βικελίδης» από την επιβαρυμένη περιοχή του Χαριλάου, στην έκταση του ΟΑΕΔ στην Πυλαία, αφού αυτή πρώτα αποκτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Εκεί θα προβλέπεται και η εγκατάσταση  κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών λειτουργιών καθώς και σημαντικός χώρος ελεύθερου αστικού πρασίνου. Στο Χαριλάου προτείνεται να δημιουργηθεί ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου που θα λειτουργεί ως πνεύμονας και χώρος αναψυχής για ολόκληρη την Θεσσαλονίκη.


Σε καμία περίπτωση, σημειώνουν οι πηγές της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ, ότι ο Άρης δεν αξιώνει από την κυβέρνηση να ακολουθήσει την πρότασή του, αλλά τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που μετά την έναρξη του διαλόγου για το γήπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην περσινή ΔΕΘ,  ο Άρης υποβάλλει επίσημα μια πρόταση την οποία θεωρεί πλήρη, ασφαλή και εφαρμόσιμη.