Skip to main content

Επιβεβαίωση Voria: Στον Σαββίδη το Πόρτο Καρράς-Στα 205 εκατ. το deal

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της Voria.gr. Κατ' αρχήν συμφωνία Ιβάν Σαββίδη-οικογένειας Στέγγου για το εμβληματικό ξενοδοχείο της Χαλκιδικής.

Σε κατ' αρχήν συμφωνία έφτασαν ο Ιβάν Σαββίδης και η οικογένεια Στέγγου για την αγορά του εμβληματικού ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική από τον ομογενή επιχειρηματία, έναντι 205 εκατ. ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ, ιδιοκτησίας Στέγγου, κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ της Voria.gr για το οριστικό κλείσιμο του deal μεταξύ των δύο πλευρών, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Έτσι, μένουν πλέον μόνον τα διαδικαστικά για να περάσει στα χέρια της Belterra Investments Ltd, συμφερόντων του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ, το ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Χαλκιδική. Όπως έγραψε η Voria.gr, το Πόρτο Καρράς αποτελούσε διακαή πόθο του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος, παρά την πρόσφατη αρνητική τροπή των διαπραγματεύσεων, με την απόρριψη της πρότασής του από την οικογένεια Στέγγου, επανήλθε το περασμένο Σαββατοκύριακο με νέα βελτιωμένη προσφορά, που ικανοποίησε την άλλη πλευρά.

Καθοριστικό ρόλο στην αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων διαδραμάτισε η επιμονή των τέκνων Στέγγου. Οι υιοί του Κωνσταντίνου Στέγγου θεωρούσαν ότι η συμφωνία με τον ομογενή επιχειρηματία έπρεπε οπωσδήποτε να κλείσει, γιατί κατά τους ίδιους θα αποτελούσε μεγάλη ευκαιρία ώστε να αντλήσει την αναγκαία ρευστότητα και να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τεχνική Ολυμπιακή, μητρική της Πόρτο Καρράς.

Η Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ διευκρινίζει στη σημερινή ανακοίνωσή της ότι μεταξύ αφενός της θυγατρικής της “T.O. International Holding Ltd” και αφετέρου της “BELTERRA INVESTMENTS Ltd” (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) ολοκληρώθηκαν κατ’ αρχήν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την πώληση μετοχών της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε» και αναμένεται κατ’ αρχήν η άμεση σύναψη της συναλλαγής.

Η συναλλαγή θα περιλαμβάνει την πώληση α) των μετοχών θυγατρικών εταιρειών της εταιρείας που συνδέονται με τη λειτουργία της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» και δη των εταιρειών «ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε», «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΓΚΟΛΦ Α.Ε.», «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε.» και β) περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη λειτουργία της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» καθώς και των μετοχών όλων των παραπάνω εταιρειών που ανήκουν σε συνδεδεμένα με την εισηγμένη εταιρεία πρόσωπα.

Στο παρόν στάδιο και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσής της, τα κύρια σημεία της σχεδιαζόμενης συναλλαγής έχουν ως ακολούθως:

Το κατ’ αρχήν συνολικό τίμημα που θα καταβάλει η Belterra Investments Ltd για την απόκτηση όλων των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται στο ποσό των 205.000.000 ευρώ, ενώ το τίμημα που αντιστοιχεί εν τέλει στην εισηγμένη και τη θυγατρική αυτής “T.O. International Holding Ltd” για τα περιουσιακά στοιχεία που τους αντιστοιχούν ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 168.884.530 ευρώ (εάν ελεύθερα υποχρεώσεων /debt free basis).

Σημειώνεται ότι το τίμημα για την αγορά του συνόλου των μετοχών της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» μειώνεται κατά 53.994.360 ευρώ που θα καταβληθεί για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.» για τις οποίες έχει εγγυηθεί η εισηγμένη. Παράλληλα, στους όρους της σχεδιαζόμενης συναλλαγής στο παρόν στάδιο περιλαμβάνονται η διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων (full due diligence) από την αγοράστρια και η παροχή συνήθων εγγυοδοτικών δηλώσεων των πωλητών, τα οποία ενδέχεται να έχουν επίπτωση στο τίμημα.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι στο πλαίσιο των ως άνω διαπραγματεύσεων, ο κατασκευαστικός κλάδος της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.» δεν αποτελεί τμήμα της συναλλαγής και πρόκειται να εισφερθεί εν τέλει σε θυγατρική εταιρεία της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ξενοδοχείο

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς καλύπτει έκταση 17.630 στρεμμάτων στη Σιθωνία και περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Villa Galini, τα πέντε αστέρων Meliton και Sithonia και το Village Inn. Διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, γήπεδο γκολφ 18 οπών, καζίνο, οινοποιείο και συνεδριακό κέντρο, ενώ διαθέτει εγκεκριμένη αδειοδότηση για την κατασκευή 526 παραθεριστικών κατοικιών.

Στροφή στον τουρισμό

Με τη νέα συμφωνία, ο Ιβάν Σαββίδης αποδεικνύει ξεκάθαρα την επενδυτική στροφή στον ξενοδοχειακό τομέα, καθώς, ως γνωστόν, έχει στα σκαριά άλλη μία μεγάλη επένδυση που αφορά την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης 230 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, της οποίας την παραχώρηση έχει αναλάβει για διάστημα 99 ετών. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έχει αποκτήσει μέσω μίσθωσης και το εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Παλλάς, για 40 χρόνια.