Skip to main content

Επιχείρηση σκούπα οχημάτων από το κέντρο της πόλης

Εκατοντάδες εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα απομακρύνθηκαν από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης κοινόχρηστων χώρων από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Εκατοντάδες υποθέσεις που αφορούν σε εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διεκπεραίωσε  τους τελευταίους πέντε μήνες το γραφείο Αποκομιδής Εγκαταλειμμένων Οχημάτων της αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης κοινόχρηστων χώρων, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα από τον Μάιο μέχρι σήμερα  οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης απομάκρυναν από τους δρόμους της πόλης 202 οχήματα και 42 δίκυκλα, ενώ διεκπεραίωσαν εκατοντάδες υποθέσεις όπως είναι η επικόλληση 498 ειδικών σημάτων απομάκρυνσης, η κατάθεση στην διεύθυνση Συγκοινωνιών  121 κρατικών πινακίδων και η μεταφορά στον ΟΔΔΥ 18 δικύκλων.

Το γραφείο Αποκομιδής Εγκαταλειμμένων Οχημάτων που λειτουργεί στην διεύθυνση Καθαριότητας φροντίζει καθημερινά για την απελευθέρωση των δρόμων και των ελεύθερων χώρων από τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα.

Τα συγκεκριμένα οχήματα εντοπίζονται είτε από τους αρμόδιους υπαλλήλους ή μετά από ενημέρωση δημότη, η οποία μπορεί να γίνει τηλεφωνικά στα τηλέφωνο: 15192 τηλεφωνικό κέντρο ή στο 2310 494420.

H διαδικασία αποκομιδής γίνεται σύμφωνα με την οδηγία 75/442 της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί στερεών αποβλήτων, σε συνδυασμό με το νόμο 1650/86 και της υπ' αριθμ. 69728/824/96 κοινής υπουργικής απόφασης.

Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλειμμένο θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις (Π.Δ 116/5-3-2004):

α) Να εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες

β) Να εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας ή αρχής.

γ) Να εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωση του.

δ) Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.

Μετά τον εντοπισμό του εγκαταλειμμένου οχήματος, επικολλάται ειδικό υπηρεσιακό αυτοκόλλητο έγγραφο σε εμφανές σημείο του, προς ειδοποίηση του κατόχου του, ώστε αυτός να το απομακρύνει σε διάστημα 45 ημερών.

Αν τα οχήματα φέρουν πινακίδες, αναζητείται ο ιδιοκτήτης μέσω των κρατικών υπηρεσιών, επικολλάται ειδικό υπηρεσιακό αυτοκόλλητο έγγραφο για την απομάκρυνση του οχήματος και αποστέλλεται σχετική επιστολή στον ιδιοκτήτη.

Μετά την παρέλευση 45 ημερών -και εφόσον έχει λάβει απάντηση από τις υπηρεσίες Ασφαλείας- η διεύθυνση Καθαριότητας υποχρεούται να το περισυλλέξει και το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της εταιρίας που έχει ορισθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως σύστημα διαχείρισης εγκαταλειμμένων οχημάτων. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του, καταβάλλοντας τα έξοδα για τη μεταφορά.

Οι δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν οι ίδιοι τα αυτοκίνητα τους στις εταιρίες που έχουν ορισθεί ως σύστημα διαχείρισης ή να τα παραδίδουν στην Υπηρεσία Εγκαταλειμμένων Οχημάτων του δήμου.