Skip to main content

Επιχειρησιακή συνεργασία στα σύνορα

H Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε τρεις τροπολογίες του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Παπανικολάου, με τις οποίες, προτείνεται η αύξηση των εγκεκριμένων κ

H Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε τρεις τροπολογίες του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Παπανικολάου, με τις οποίες, προτείνεται η αύξηση των εγκεκριμένων κονδυλίων για την επιχειρησιακή συνεργασία στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρίδες τους, αλλά και την ενίσχυση των ευρισκομένων εντός της ΕΕ προσφύγων κατά είκοσι εκατομμύρια ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος του 2010.
 
Αναλυτικότερα, με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής προτείνεται:


• αύξηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ στο εγκεκριμένο ποσό για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των Κρατών - μελών της ΕΕ (FRONTEX) και την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής.


• αύξηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ στο εγκεκριμένο ποσό για το Ταμείο Επιστροφής (Return Fund) που επιδιώκουν μεταξύ άλλων την προώθηση της εθελοντικής επιστροφής στις πατρίδες τους των εκτοπισμένων, προσφύγων ή αιτούντων άσυλο, καθώς και τη διενέργεια καμπάνιας στις χώρες προέλευσής, ώστε να ανασταλεί το κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την ΕΕ.


• αύξηση δέκα εκατομμυρίων ευρώ στο εγκεκριμένο ποσό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες (European Refugee Fund) με σκοπό μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση υποδομών και των αναγκαίων μέτρων για την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων, εκτοπισμένων και αιτούντων άσυλο  στα κράτη μέλη, καθώς και την λήψη πρόνοιας υπέρ των ανηλίκων που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής,
 
Αναφορικά με την έγκριση των τροπολογιών του στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ότι:


"Η λαθρομετανάστευση είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για την Ελλάδα και κάθε προσφερόμενη βοήθεια είναι αυτονόητο ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου για την αντιμετώπιση μιας τόσο μεγάλης πρόκλησης. Με τις τροπολογίες που μόλις υπερψηφίστηκαν, κατ΄ αρχήν γίνεται σαφές ότι ενισχύεται η κοινή αντίληψη των μελών της ΕΕ ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι υπόθεση μόνον των χωρών της πρώτης γραμμής που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική.


Η λαθρομετανάστευση είναι ένα μείζον πρόβλημα, που αφορά όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη της ΕΕ και στην επίλυση του πρέπει να επιδειχθεί προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές της αλληλεγγύης και της επικουρικότητας. Όμως, πέρα από την πολιτική διάσταση του θέματος, είναι σημαντικό ότι και έμπρακτα ενισχύεται η κοινή προσπάθεια, με χειροπιαστά μέτρα οικονομικής φύσης: με την προώθηση της έγκρισης ενός σημαντικού ποσού το οποίο είναι βέβαιο ότι σε μεγάλο βαθμό θα το διαχειριστεί και η χώρα μας".