Skip to main content

ΕΨΥΚΑ: Ανάγκη για νέες δομές ψυχικής υγείας στη Θεσσαλονίκη

Στα κέντρα ημέρας, τις πρωινές ώρες, πραγματοποιείται ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, με τη συμβολή ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών

Την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών αλλά και νέων δράσεων για τους ψυχικά ασθενείς στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε η Δέσποινα Ελοβάρη, κοινωνική λειτουργός στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης Ασθενών (ΕΨΥΚΑ), η οποία παρουσιάζει τη δράση της στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Όπως ανέφερε η ίδια, μιλώντας στην Voria.gr, υπάρχει ανάγκη για δημιουργία μονάδων ανοιχτών στην πρόσβαση του κοινού, όπως είναι οι κινητές μονάδες αλλά και τα κέντρα ημέρας.

Στα κέντρα ημέρας, τις πρωινές ώρες πραγματοποιείται ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, με τη συμβολή ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών, ενώ το απόγευμα διοργανώνονται δημιουργικές δραστηριότητες.

«Λειτουργεί σαν στέκι», σημειώνει η κ. Ελοβάρη προσθέτοντας πως τα κέντρα αυτά βοηθούν στη θεραπεία, την κοινωνική ένταξη, την ομαδοποίηση, και την καταπολέμηση του στίγματος.
Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνει η ίδια, λείπει από τη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο πνεύμα, η ΕΨΥΚΑ έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι το οποίο πραγματοποιείται στη Δράμα από τον Ιούλιο και σύντομα ξεκινάει στην Κοζάνη.