Skip to main content

Επτά χιλιάδες μέλη της ΝΔ Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται για... κάλπες

Κρίσιμη η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, που θα αποφασίσει τη νέα οργάνωση. Τα ονόματα της επόμενης ηγεσίας της ΝΔ Θεσσαλονίκης

Στις 22 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, όπου θα αποφασιστούν οι αλλαγές που θα υιοθετηθούν στη βάση του προσχεδίου για το νέο κανονισμό οργάνωσης του κόμματος, όπου όπως είχε γράψει και η Voria.gr προβλέπονται διαφοροποιήσεις στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις.

Στην Πολιτική Επιτροπή επίσης πέραν της νέας οργάνωσης του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ θα ληφθούν και οι αποφάσεις ως προς τις εσωκομματικές εκλογές για τα νέα όργανα (τρόπος και χρόνος που θα γίνουν), αλλά και ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ (και για τα δύο πιο πιθανός μήνας είναι ο ερχόμενος Ιούνιος).

Έχει ενδιαφέρον σε εσωκομματικό επίπεδο η όλη διαδικασία, αφού αναμένεται να κινητοποιηθούν χιλιάδες «γαλάζια» στελέχη σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, για μία ή δύο μέρες. Αυτό εξαρτάται από το αν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων προεδρείων σε ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ γίνουν την ίδια ή σε διαφορετική ημερομηνία από τις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων.

Συνολικά, στις προηγούμενες εκλογές για τους προέδρους των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, είχαν ψηφίσει περίπου 6.000 μέλη (οικονομικά τακτοποιημένοι) της ΝΔ σε όλο τον νομό.

Αυτός ο αριθμός υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει στις επόμενες εκλογές στα 7.000 μέλη, με τους περισσότερους να ψηφίζουν στη ΝΟΔΕ Β' Θεσσαλονίκης, που αριθμεί περίπου 2.800 – 3.000 ενεργά μέλη.

Ένα ερώτημα είναι ποιοι προαλείφονται για υποψήφιοι πρόεδροι των ΝΟΔΕ. Με δεδομένο ότι τίποτα δεν αλλάζει στη ΝΟΔΕ Β' Θεσσαλονίκης, αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν πρόεδρος, Θωμάς Βράνος, ο οποίος είχε δυο «αντιπάλους» στις προηγούμενες εκλογές. Σήμερα δεν ακούγονται πιθανοί νέοι διεκδικητές, ενώ ο κ. Βράνος προφανώς θα περιμένει τις εξελίξεις και έχει μπροστά του πολύ χρόνο ακόμη για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του.

Τα πράγματα όμως είναι λιγότερο ξεκάθαρα στην Α' Θεσσαλονίκης. Εάν περάσει η τροποποίηση του προσχεδίου και συνενωθούν οι τρεις σημερινές ΝΟΔΕ (Ανατολικού, Δυτικού και Κεντρικού Τομέα) σε μία για όλη την εκλογική περιφέρεια, τα πράγματα αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον.

Εφόσον παρέμεναν οι τρεις ΝΟΔΕ, τότε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα, Θοδωρής Μητράκας, θα ήταν εκ νέου υποψήφιος, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα ήταν αυτή τη φορά ο μόνος, δεδομένης της διερεύνησης που προηγήθηκε για την εξεύρεση «αντιπάλου», όπως λένε οι πληροφορίες. Το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Δυτικού Τομέα, Διονύση Μανωλόπουλο, ενώ ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα, Τάσος Εμμανουηλίδης, ήταν αμφίβολο εάν θα κατέβαινε εκ νέου ως υποψήφιος, γι' αυτό και ακούστηκαν ήδη τα ονόματα άλλων επίδοξων υποψηφίων προέδρων, μεταξύ των οποίων και του καρδιολόγου στην Αρωγή, πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής, Νίκου Λιακόπουλου.

Σε αυτή τη λογική τα πράγματα ήταν λίγο ως πολύ ξεκαθαρισμένα. Όμως το προσχέδιο του νέου κανονισμού οργάνωσης του κόμματος προβλέπει συγχώνευση των τριών ΝΟΔΕ σε μία για όλη την Α' Θεσσαλονίκης.

Αυτή η πρόβλεψη, που θεωρείται ότι θα περάσει από την Πολιτική Επιτροπή, αφού άλλωστε και η Γραμματεία Οργανωτικού του κόμματος τη στηρίζει, διαφοροποιεί τα πράγματα και τα πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους νυν προέδρους των ΝΟΔΕ επικρατέστερος να διεκδικήσει την ενιαία ΝΟΔΕ Α' Θεσσαλονίκης φέρεται ο Θοδωρής Μητράκας, ο οποίος όμως επισημαίνει προς το παρόν ότι θα λάβει αργότερα τις αποφάσεις του. Ήδη έχει ακουστεί και το όνομα του δημοτικού συμβούλου, Βασίλη Γάκη, ως υποψήφιου διεκδικητή της προεδρίας της συγκεκριμένης ΝΟΔΕ, ενώ αναμένεται η ονοματολογία να επεκταθεί περαιτέρω μετά τις 22 Φεβρουαρίου και τις οριστικές αποφάσεις της Πολιτικής Επιτροπής. Για τον επικεφαλής της ΝΟΔΕ Α' Θεσσαλονίκης εξάλλου υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μελών που θα ψηφίσουν μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 4.000, που αλλάζει πολλά δεδομένα...

Ένα ερώτημα που παραμένει ψηλά στην ατζέντα της εσωκομματικής συζήτησης στη ΝΔ Θεσσαλονίκης είναι τι θα γίνει με τη Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος. Στο προσχέδιο του νέου κανονισμού οργάνωσης, το τοπίο παραμένει «θολό», με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες από τα «γαλάζια» στελέχη. Τυπική κατάργηση (κάτι που συζητείται εδώ και χρόνια, αλλά η Διοικούσα συνεχίζει) πιθανώς να μην υπάρξει, όμως αφενός όσοι υποστηρίζουν πως το όργανο πρέπει να παραμείνει συνοδεύουν την επιχειρηματολογία τους για ενίσχυση και ισχυρότερο ρόλο του, αφετέρου όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταργηθεί δεν έχουν κάποια πρόταση για διάδοχο σχήμα ή αδυνατούν να αιτιολογήσουν επαρκώς την κάλυψη του όποιου κενού προκύψει σε επίπεδο κομματικού μηχανισμού.

Οι πληροφορίες λένε ότι κεντρικά υπάρχει η σκέψη να ανατεθεί στη Γραμματεία Οργανωτικού η ευθύνη και οι αρμοδιότητες που έχει σήμερα η Διοικούσα, με παραχώρησή τους στον αναπληρωτή Γραμματέα Οργανωτικού για θέματα Βόρειας Ελλάδας, που σήμερα είναι ο Κώστας Φωτίου. Είναι μια λύση, που δεν μπορεί κανείς να διακρίνει εάν καταργείται ή αναβαθμίζεται το όργανο...