Skip to main content

Καταδίκη Κούρδου για τη θανατηφόρα έκρηξη στην Τριανδρία το 2011

Καταδικάστηκε 53χρονος Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας για την έκρηξη, σε υπόγειο διαμέρισμα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2011.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε έναν 54χρονο Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα που κάθισε στο εδώλιο για την υπόθεση της έκρηξης σε διαμέρισμα της Τριανδρίας. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών, με τριετή αναστολή, στον κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για "προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών".

Τον Ιούνιο 2014, σε πρώτο βαθμό  είχε καταδικαστεί  με ποινη 7 ετών από το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την ίδια υπόθεση. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει πολιτικό άσυλο στη Ελλάδα, είχε συλληφθεί μαζί με τρεις συμπατριώτες του στην περιοχή του Γκύζη στην Αθήνα.

Μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι τον έβλεπαν να μπαινοβγαίνει στο πρώτο διαμέρισμα, στην οδό Υψηλάντου, όπου έγινε η έκρηξη, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας 32χρονος κουρδικής καταγωγής. Ο 54χρονος ενεπλάκη στην υπόθεση της Τριανδρίας, με βάση δακτυλικό αποτύπωμα του, σε οπλισμό που βρέθηκε στη συνέχεια σε άλλο διαμέρισμα στην οδό Μιαούλη.

Το Πενταμελές Εφετείο τον απήλλαξε για την εμπλοκή στην φονική έκρηξη και τον καταδίκασε μόνο για τα εκρηκτικά που εντοπίστηκαν στο δεύτερο διαμέρισμα. Κατά την απολογία του αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση της Τριανδρίας αλλά παραδέχτηκε ότι γνώριζε το θύμα από  κοινούς δημοκρατικούς αγώνες υπέρ της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.