Skip to main content

Οκτώ περιπτώσεις πετυχημένων καινοτόμων start ups της Θεσσαλονίκης

Μεγάλο το ενδιαφέρον για υπηρεσίες ιατρικές με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, block chain αλλά και του Ιnternet of Things.

Υπηρεσίες υγείας, μεταφορές και αστικές μετακινήσεις, ασφάλεια συναλλαγών, είναι μερικά από τα αντικείμενα που αναπτύσσουν καινοτόμες εταιρείες της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στην καρδιά των νέων τεχνολογιών, κάνοντας ήδη επιτυχημένα βήματα επέκτασης εκτός Ελλάδας.

Οκτώ καινοτόμες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν από τους δημιουργούς τους,  σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και της μεγάλης παρουσίας start ups στο Περίπτερο της Ψηφιακής Ελλάδας.

Την παρουσίαση και τη συζήτηση επιχειρηματιών και κοινού συντόνισε ο πρόεδρος της ΑΖΚ καθ. Παντελής Αγγελίδης , επισημαίνοντας οτι πολύ και σημαντική δουλειά γίνεται από καινοτόμες επιχειρήσεις, στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες τώρα αρχίζει να γνωρίζει το κοινό αν και κάποιων χρησιμοποιεί προϊόντα και υπηρεσίες.

Για την ήδη πολύ γνωστή Booking Clinic, μια πλατφόρμα που φέρνει χρήστες ιατρικών υπηρεσιών κοντά σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κι΄ είναι πολύ κοντά στη φιλοσοφία του ιατρικού τουρισμού, μίλησε ο κ. Θωμάς Χατζηστεργίου, λέγοντας ότι με τη Booking Clinic έχουν συμβληθεί 17  κλινικές, 4 στη Ρουμανία, 1 στην Κροατία, ενώ επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη και με την Ινδία.

Ο Βασίλης Κεραμάρης Βασίλης της iQ Taxi, μίλησε για μία εταιρεία, Β2Β, που αποτελεί «τη μοναδική ελπίδα των συνεταιρισμών ταξί να επιβιώσουν απέναντι σε υπηρεσίες τύπου taxibeat». H iQTaxi εξυπηρετεί συνεταιρισμούς ταξί σε Ελλάδα αλλά και ΗΠΑ, Βουλγαρία και Σαουδική Αραβία, και είναι κερδοφόρα αν και μόλις στο τρίτο έτος λειτουργίας της.

Η κ. Ιφιγένεια Παπαρούση εξήγησε ότι η Leaders Lab, κάνοντας χρήση του e-learning, ειδικεύεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας  με σκοπό να βοηθήσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Ο κ. Κώστας Bότης, παρουσίασε τη Mind Med, μία  πλατφόρμα αυτοδιαχειρισης χρόνιων παθήσεων, που  ξεκίνησε με το άσθα και συνεχίζει με το διαβήτη κάνοντας χρήση  τεχνολογιών artificial intelligence, Block Chain, για την ασφάλεια στοιχείων αλλά και ΙΟΤ καθώς ο χρήστης της υπηρεσίας χρησιμοποιεί και wearables.

Τη StοneWave παρουσίασε ο κ. Γιώργος Χατζόπουλος. Η εταιρεία  παράγει software σε οριζόντιο επίπεδο, έχει φτιάξει το τεχνολογικό κομμάτι σε 17 start ups και μέσω αυτών των συνεργασιών, στις οποίες λειτουργεί ως CTO, έχει σε ορισμένες περιπτώσεις και μετοχική συμμετοχή.

Η Blockachain, όπως είπε η κ. Μαρία Ματθαίου είναι μία εταιρεία που εξειδικεύεται στα  data analytics και την  ασφάλεια συναλλαγών. Η Blockachain είναι joint venture της ATC, εταιρείας λογισμικού και, της Vidavo, εταιρείας τηλεϊατρικής.

Για την EleKtronio η κ. Άννα Χλιούρα είπε ότι η ήδη γνωστή εταιρεία της Θεσσαλονίκης που κατασκευάζει ηλεκτρικά τρίτροχα ποδήλατα, ετοιμάζεται μέσω outsourcing να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων. 

Τέλος, για τη SentiGeek η κ. Mάρα Τσούμαρη, είπε ότι συνδυάζει  υβριδικές τεχνολογίες που επιτρέπουν την ανάλυση ενός κειμένου σε βάθος, έτσι που να αντλούνται στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου που το έγραψε.