Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έρχεται ΑΒ Βασιλόπουλος στο διατηρητέο του πρώην «Ηλύσια»

Στην τελική ευθεία οι εργασίες για την αναμόρφωση του κτηρίου που θα στεγάσει κατάστημα της γνωστής αλυσίδας- Θα εκτείνεται σε 800 τμ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αναμόρφωση του διατηρητέου κτηρίου, που φιλοξένησε τον κινηματογράφο Ηλύσια, στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη στην πλατεία Φαναριωτών, προκειμένου να στεγάσει νέο κατάστημα της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος.

Με τις εργασίες μετατροπής, προκειμένου να πληροί τις προδιαγραφές ενός σούπερ μάρκετ, να βρίσκονται σε εξέλιξη, και τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης του να τοποθετείται στα τέλη Αυγούστου, η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος θα αποκτήσει έναν ακόμη κρίκο, σε στρατηγικό σημείο στην καρδιά της πόλης, σε έναν ιδιαίτερο χώρο που αποτέλεσε επί σειρά ετών θέμα συζήτησης και δημοσίων αντεγκλήσεων.

Πυρήνας των διαφωνιών ήταν το αν το ακίνητο θα υποβαθμιζόταν με τη μετατροπή του σε σούπερ μάρκετ καθώς δεν θα είχε, πλέον, σχέση με τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, αλλά και το αν θα προκαλούνταν όχληση στην περιοχή από τη φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων.

Όπως είχε αναδείξει με δημοσιεύματα της η Voria.gr, το ενδιαφέρον από την πλευρά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ εκδηλώθηκε από τις αρχές του 2019, ωστόσο η διαδικασία για να πάρει τον δρόμο για την αλλαγή της χρήσης καθυστέρησε σχεδόν τρία χρόνια καθώς η επένδυση θα έπρεπε, κάτι που έγινε, να λάβει θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων.

Ο λόγος που απαιτούνταν η εν λόγω γνωμοδότηση ήταν το γεγονός πως από το 1994 το κτήριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η όλη διαδικασία πάντως έμοιαζε με το γεφύρι της Άρτας καθώς οι αλεπάλληλες καθυστερήσεις για τη λήψη απόφασης έβαζαν φρένο στην επένδυση, που πλέον βαδίζει στην ολοκλήρωση της.

Σημειώνεται πως ο νέος χρήστης έχει αναλάβει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τη σκηνή του πάλαι ποτέ κινηματογράφου και παράλληλα να απαλλάξει το εσωτερικό χώρο από κατασκευές που μοιάζουν με παραφωνία. Μετά την αποπεράτωση των εργασιών, το νέο κατάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκτείνεται σε 800 τμ και θα αναπτύσσεται σε ισόγειο, δυο ορόφους - εξώστες και υπόγειο.

Το κτήριο, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα του μεσοπολέμου, παρέμενε κενό από το Μάρτιο του 2018, ενώ ταλαιπωρήθηκε από αλλαγές χρήσης που αλλοίωσαν εν μέρει τη φυσιογνωμία του. Η τελευταία του χρήση ήταν κατάστημα ενδυμάτων και αξεσουάρ ενώ είχε προηγηθεί και η λειτουργία του ως κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Η ιστορία του κτηρίου

Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1930 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λέανδρου Ζωΐδη για τους αδελφούς Χατζηνάκου και είναι ένα από τα πρωϊμότερα έργα του μοντέρνου κινήματος στη Θεσσαλονίκη. Από το 1930 ως το 1994, για περισσότερο από έξι δεκαετίες λειτούργησε ως κινηματογράφος. Το 1957 το αρχικά διώροφο κτήριο δέχτηκε προσθήκη 5 ορόφων. Το εντυπωσιακό εσωτερικό του, ωστόσο, παρέμεινε με μικρές αλλοιώσεις μέχρι το κλείσιμο του κινηματογράφου τον Μάρτιο του 1994 και την αλλαγή χρήσης του σε κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Τον Σεπτέμβριο του 1994 το κτήριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. Στην απόφαση του υπουργείου με αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2256/42908 δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 695/Β/14-9-1994, αναφέρεται ότι το κτήριο χαρακτηρίζεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι «πρόκειται για ενδιαφέρον κτήριο με αρχιτεκτονικά στοιχεία των ρευμάτων της εποχής του μεσοπολέμου, αποτέλεσε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης».