Skip to main content

Έρχεται διαγωνισμός για τη μίσθωση των «Ξενία» Κομοτηνής και Έδεσσας

Ξενοδοχεία στολίδια, που σήμερα ρημάζουν, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει η ΕΤΑΔ μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού - Η μίσθωσή τους θα αφορά διάστημα 50 ετών

Στην αξιοποίηση των άλλοτε εμβληματικών Ξενία της χώρας προχωρά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου. Συγκεκριμένα εντός του επόμενου διαστήματος προχωρά στη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση του Ξενία Έδεσσας και του Ξενία Κομοτηνής. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες προωθούνται από την πλατφόρμα e-publicrealestate.gr.

Η ΕΤΑΔ ποντάρει στο αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται για τον τουριστικό κλάδο, ευελπιστώντας πως θα βρεθούν πρόθυμοι επενδυτές να δώσουν ζωή εκ νέου στα θρυλικά ξενοδοχεία, τα οποία κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος για την εποχή.

Εμπόδιο στα σχέδια της εταιρείας αναμένεται να αποτελέσει το γεγονός πως αρκετά από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια και ως εκ τούτου απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για να λειτουργήσουν ξανά. Επιπλέον πρόκριμα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό θα αποτελέσει και το τίμημα που θα απαιτηθεί στην εκκίνηση της διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η μίσθωσή θα αφορά διάστημα 50 ετών.

Σημειώνεται πως στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ βρίσκονται 26 Ξενία. Από αυτά, τα επτά είναι μισθωμένα, τα έξι είναι «δεσμευμένα» με προηγούμενες αποφάσεις της εταιρείας και τα 13 είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση. Τα ελεύθερα ακίνητα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες προτεραιότητας: η πρώτη περιλαμβάνει τα Ξενία Έδεσσας, Κομοτηνής, και Χίου. Η δεύτερη αφορά τα Ξενία των περιοχών Καστανιάς, Βυτίνας, Αρχαίας Ολυμπίας, Καλεντζίου Αχαΐας, Πλαταμώνα, Τσαγκαράδας, Κοζάνης, Θάσου, Άνδρου, Καρτερού Ηρακλείου.

Το Ξενία Έδεσσας

Το Ξενία της Έδεσσας, βρίσκεται στην περιοχή «Παράδεισος». Κατασκευάστηκε το 1963 από τον αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζο, (προσθήκες έγιναν το 1998) και έχει δυναμικότητα 40 δωματίων (74 κλινών). Διαθέτει υπόλοιπο δόμησης (βρίσκεται σε οικόπεδο 7,9 στρμ.). Το κτήριο είναι διώροφο και καλύπτει 2.639,55 τμ σε ανωδομή και 1.465 τμ σε υπόγεια. Όπως αναφέρει η ΕΤΑΔ στα στοιχεία που επισυνάπτει στο σχετικό φάκελο για το ακίνητο «βρίσκεται σε κοντινή ακτίνα από την Έδεσσα, καθώς και από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν (40 χλμ.), τη λίμνη Άγρα (10 χλμ.), τον παραδοσιακό οικισμό του Αγ. Αθανασίου (30 χλμ.). Η εγγύτητα του με πλήθος τουριστικών αξιοθεάτων, το καθιστά ιδιαίτερα «ελκυστικό» με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη».

Αξίζει να σημειωθεί πως το  Ξενία στην Έδεσσα  βρίσκεται εκτός λειτουργίας περίπου μία επταετία, με αποτέλεσμα να έχει αφεθεί εγκαταλελειμμένο στην τύχη του και στη φθορά του χρόνου.

Το Ξενία Κομοτηνής

Στο παρελθόν, το Ξενία Κομοτηνής, λειτούργησε ως ξενοδοχείο τριών αστέρων. Κατασκευάστηκε το 1965 με αρχιτέκτονα τον Διονύσιο Ζήβα και βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αποτελείται από δύο πτέρυγες και έχει δυναμικότητα 26 δωματίων (46 κλινών). Βρίσκεται σε οικόπεδο 18 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικό υπόλοιπο δόμησης καθώς η πραγματοποιημένη δόμηση εκτείνεται σε 2.058 τμ.  Όπως αναφέρει η ΕΤΑΔ «στην Κομοτηνή υπάρχει έλλειψη ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών. Ενδείκνυται η αξιοποίηση του ακινήτου με γνώμονα τον σχεδιασμό μίας ξενοδοχειακής μονάδας, υψηλών προδιαγραφών, τύπου boutique hotel, δεδομένης της ευρύτερης περιοχής χωροθέτησης της».   

Το ξενοδοχείο σταμάτησε να λειτουργεί το 2013 και παραχωρήθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Έναν χρόνο αργότερα προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την ιδιωτική αξιοποίησή του, όμως η ανταπόκριση ήταν σχεδόν μηδενική.

Με σχεδιασμό από το 1951

Το πρόγραμμα «Ξενία» για την ανάπτυξη το τουρισμού ξεκίνησε το 1951, σε μια Ελλάδα πληγωμένη από τον πόλεμο και τον εμφύλιο, και ολοκληρώθηκε το 1967, αφήνοντας «προίκα» στη χώρα τουριστικά καταλύματα, εμβληματικά όσον αφορά τη φιλοσοφία του σχεδιασμού τους και την αρχιτεκτονική τους αξία, σκορπισμένα σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας.

Ο σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία «πρότυπων ξενοδοχειακών μονάδων», που θα προσέλκυαν την υψηλή ή μεσαία κοινωνική τάξη, προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Το σχεδιασμό των ξενοδοχείων ανέλαβε μια σειρά αξιόλογων αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον Άρη Κωνσταντινίδη.

Μέχρι και σήμερα τα κτήρια του προγράμματος αποτελούν δείγματα του πρωτοπόρου ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού, ενώ είναι ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας.