Skip to main content

Έρχεται η «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων

«Μαύρη λίστα» χωρών-φορολογικών παραδείσων που αρνούνται να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα, εξετάζουν να υιοθετήσουν οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ

«Μαύρη λίστα» τρίτων χωρών που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι και αρνούνται να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εξετάζουν να υιοθετήσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο, η οποία σχετίζεται με τις πρόσφατες αποκαλύψεις σκανδάλων φοροδιαφυγής από το διεθνή τύπο μέσω των λεγόμενων «Panama Papers» και «Paradise Papers», τα οποία ευαισθητοποίησαν τις περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωβουλής, η οποία έχει αναθέσει έρευνα σε ειδική επιτροπή μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα «Paradise Papers», οι απώλειες φόρων για την ΕΕ εξαιτίας της φοροδιαφυγής από την πλευρά επιχειρήσεων και εύρωστων οικονομικά πολιτών φτάνουν το 1 τρις ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως ένα μεγάλο μέρος από αυτό το ποσό θα μπορούσε να καταλήξει στα κρατικά ταμεία, αν υπήρχε αποτελεσματικός συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο κατά των φορολογικών παραδείσων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε βάλει αρχικά σε μια προκαταρκτική «μαύρη λίστα» 92 τρίτες χώρες, οι οποίες είτε δεν συνεργάζονταν με την ΕΕ, είτε δεν λειτουργούσαν με διαφάνεια. Η Κομισιόν ήρθε σε επαφή με τις χώρες αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες φοβούμενες διεθνείς κυρώσεις άρχισαν να συνεργάζονται.

Μαύρη και γκρίζα λίστα

Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών ΕCO-FIN της ΕΕ βρίσκεται μια «μαύρη λίστα» με περίπου 10 χώρες, οι οποίες αρνούνται να συνεργαστούν. Πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για εξωτικά νησιά και μικρά κρατίδια. Επίσης υπάρχει μια δεύτερη «γκρίζα λίστα» με περίπου 45 χώρες, οι οποίες έχουν δεσμευθεί να συνεργαστούν, αλλά θα πρέπει να ανταποκριθούν και στην πράξη και ανάλογα με τη συμπεριφορά τους είτε θα μπουν και αυτές στη «μαύρη λίστα» είτε θα αφαιρεθούν.

Οι υπουργοί εκτός από την έγκριση της «μαύρης λίστα» θα εξετάσουν και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στις μη συνεργαζόμενες χώρες, οι οποίες θα είναι και συλλογικές από την ΕΕ, αλλά και εθνικές από τα κράτη μέλη χωριστά.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle