Skip to main content

Έρχεται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία το σήμα της Μακεδονικής Κουζίνας

Το νέο brand που συνδυάζει γαστρονομία, παράδοση, πρωτογενή τομέα και τουρισμό μπαίνει στα πρώτα εστιατόρια. Συνταγές 200 ετών σε μοναδικά πιάτα.

Επιλεγμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Κεντρικής Μακεδονίας θα φέρουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο τα πρώτα σήματα της «Μακεδονικής Κουζίνας», του νέου brand, που σηματοδοτεί ότι στους συγκεκριμένους χώρους μπορεί κάποιος να γευτεί παραδοσιακές πιστοποιημένες συνταγές 200 χρόνων της Μακεδονίας, με πρώτες ύλες από τη μακεδονική γη.

Τα υλικά από τα οποία θα παρασκευάζονται οι συνταγές έχουν ήδη επιλεγεί και έχει καταρτιστεί η σχετική λίστα, ενώ οι συνταγές περιλαμβάνονται στο μακεδονικό συνταγολόγιο, που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να προωθήσει όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά διεθνώς τη «Μακεδονική Κουζίνα».

Στην ουσία το νέο brand name που δημιουργήθηκε θέλει να ενισχύσει τον γαστρονομικό τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή στην περιοχή, επενδύοντας σε ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα: την ποιότητα των πρώτων υλών.

Χτες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η δημιουργία του portfolio της προβολής των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής και των δράσεων που θα γίνουν για την προώθηση της «Μακεδονικής Κουζίνας». «Ως Περιφέρεια κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να παντρέψουμε τη γαστρονομία, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και η 'Μακεδονική Κουζίνα' αποτελεί κεντρικό κρίκο σ' αυτή την αλυσίδα. Το επόμενο χρονικό διάστημα επιχειρούμε να πιστοποιήσουμε τον φορέα με την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για να πιστοποιεί με τη σειρά του όλους τους χώρους που θα φέρουν το σήμα της 'Μακεδονικής Κουζίνας'. Τέτοιοι χώροι είναι εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία κτλ., που θα προσφέρουν στους πελάτες τους συγκεκριμένα πιάτα από τοπικά προϊόντα ποιότητας», τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς.

Ο ίδιος είπε ότι η ανάρτηση του σήματος της «Μακεδονικής Κουζίνας» θα γίνει στους πρώτους χώρους εστίασης της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ωστόσο, όπως τόνισε, το σήμα θα μπορούν να το λάβουν και εστιατόρια και ξενοδοχεία και στην υπόλοιπη χώρα ή και στο εξωτερικό, εφόσον πληρούν τα δυο κύρια κριτήρια, δηλαδή μαγειρεύουν τις παραδοσιακές συνταγές του μακεδονικού συνταγολογίου, με προϊόντα από την περιοχή της Μακεδονίας.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σχέδιο που θα δώσει μια προστιθέμενη αξία στην Κεντρική Μακεδονία μέσα από τους πρεσβευτές της μακεδονικής κουζίνας και αυτοί δεν θα είναι μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και οι χώροι εστίασης. Οι συνταγές είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και για να καταρτιστεί το συνταγολόγιο και να φτάσουμε στο σημείο να καθιερώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια για το σήμα της 'Μακεδονικής Κουζίνας' έγινε έρευνα επί τρία χρόνια, μόνο για να καταγραφούν τα πιάτα», εξήγησε ο κ. Παπάς.