Skip to main content

Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το ρεύμα ως και 1,5 δισ. μέχρι τον Δεκέμβριο

Η πορεία του τουρισμού και των φορολογικών εσόδων θα κρίνουν αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω συνεισφορά του κράτους

Σενάρια για συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στην επιδότηση του ρεύματος με 300 εκατ. ευρώ ή και περισσότερα κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Εάν επαληθευτούν οι ασκήσεις και οι παραδοχές του, τότε μόνο το κράτος θα χρειαστεί να συνεισφέρει για τους επόμενους τέσσερις μήνες στην επιχείρηση «ρεύμα» ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ ευρώ μέχρι και το Δεκέμβριο.

Μπορεί να βρεθεί τέτοιος δημοσιονομικός χώρος; Το υπ. Οικονομικών θα έχει την απάντηση τον Σεπτέμβριο. Τότε θα ξέρει πόσα χρήματα έφερε από τον τουρισμό ο Αύγουστος, κατά πόσο συνεχίστηκε συνολικά η πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και αν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο β’ τρίμηνο ήταν εξίσου ικανοποιητικός με του πρώτου. Τον Σεπτέμβριο επίσης θα υπάρχει μια πιο σαφή εικόνα για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, άρα των τιμών του ρεύματος στην χονδρική, και ενώ στο πίσω πάντα μέρος του μυαλού του οικονομικού επιτελείου υπάρχει η ελπίδα μιας ευρωπαϊκής λύσης για το ρεύμα. Που μπαίνει ο πήχης; Στο σημείο εκείνο που δεν θα διακυβευτεί ο στόχος το πρωτογενές έλλειμμα να ξεπεράσει το 2%.

Ποιές ασκήσεις όμως κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών; Καταρχήν, το βλέμμα τους είναι καθημερινά στραμμένο στην πορεία της τιμής του φυσικού αερίου. Αυτό θα συνεχίσει να καθορίζει και το περιεχόμενο των μέτρων στήριξης που θα είναι σε θέση να ανακοινώσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο.

Τα νέα προς το παρόν δεν είναι καλά. Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η τιμή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ κινούνταν σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ / MWh, ενώ ενδοσυνεδριακά, υπήρξαν και στιγμές που ξεπέρασε τα 216 ευρώ, όπως συνέβη ακριβώς χθες. Τέτοιες τιμές έστειλαν τον μέσο όρο της τιμής χονδρικής στο ρεύμα την τελευταία εβδομάδα στα 354,37 ευρώ η μεγαβατώρα. Τον Ιούλιο η μέση τιμή έκλεισε στα 335 ευρώ.

Τα σενάρια για την επιδότηση του Σεπτεμβρίου

Τι θα συμβεί αν η τάση των τιμών χονδρικής συνεχιστεί και για τον υπολοιπο Αύγουστο; Το κόστος επιδότησης του Σεπτεμβρίου μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί υψηλότερα από τα 1,136 δισ ευρώ του Αυγούστου και να φτάσει τα 1,3 - 1,4 δισ ευρώ. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί ο γνωστός κυβερνητικός στόχος για τιμή λιανικής στα 15 με 18 λεπτά η κιλοβατώρα.

Από που θα βρεθούν τα ποσά αυτά ; Εάν επαληθευτεί η εκτίμηση του υπ.ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα ότι οι εταιρείες μπορεί να συνεισφέρουν τον Αύγουστο στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ακόμη και 900 εκατ. ευρώ υπερέσοδα (30 εκατ. ευρώ την ημέρα), τότε μαζί με τα 50-60 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να εισπραχθούν από τους ρύπους, αθροίζεται ένα νούμερο κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 300-400 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να βρεθούν να τα εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση θα μιλάμε αθροιστικά μέχρι το τέλος του έτους για ποσά ακόμη και 1,5 - 1,6 δισ. ευρώ.

Καλά τα νέα από τους φόρους

Τα νέα ευτυχώς από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων είναι καλά. Τον Ιούλιο τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν το στόχο κατά 300 εκατ. ευρώ, επομένως η συνολική υπέρβαση από τις αρχές του έτους θα προσεγγίσει τα 4 δισ. ευρώ. Το θέμα όμως είναι πως αν συνεχίσει το φυσικό αέριο την ίδια πορεία στο ταμπλό του TTF το «μαξιλάρι» αυτό γρήγορα θα εξανεμιστεί. Η επιδότηση για το ρεύμα θα εξαντλήσει όλο το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, από τον οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθούν επιδοτήσεις για τα καύσιμα (Fuel Pass, επίδομα θέρμανσης, κλπ).

Πολλά επομένως θα κριθούν από τον Αύγουστο, που όπως και ο Ιούλιος, καταφέρνει να δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, όπως ανέφερε χθες ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το ύψος της νέας βοήθειας (μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού) θα το ξέρουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τότε θα υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων, ενώ θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β' τρίμηνο του έτους», επεσήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η στόχευση των επιδοτήσεων θα αφορά κυρίως στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Πηγή: energypress