Skip to main content

Έρχεται στη Θεσσαλονίκη με δύο καταστήματα η Optima Bank

Ανοίγουν δύο καταστήματα σε κέντρο και ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης από την Optima Bank. Αναστολή των γραφείων της Επενδυτικής Τράπεζας.

Με δύο καταστήματα, ένα στο κέντρο κι ένα στην ανατολική πλευρά της πόλης κάνει πρεμιέρα το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη η Optima Bank του ομίλου Βαρδινογιάννη. Τα κατάλληλα ακίνητα έχουν βρεθεί και αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής τους. Το κατάστημα του κέντρου θα λειτουργήσει στην οδό Τσιμισκή, περίπου στη γωνία με την οδό Βενιζέλου, ενώ το κατάστημα της ανατολικής πλευράς θα βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό τα καταστήματα θα είναι πενταμελή κι ένα μέρος των εργαζομένων θα είναι έμπειρα στελέχη, με πολυετή θητεία σε άλλες εμπορικές τράπεζες. Σε μεταγενέστερο χρόνο η τράπεζα θα αποκτήσει παρουσία και στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως στην οδό Μοναστηρίου.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων η διοίκηση της Optima Bank αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των γραφείων της Επενδυτικής Τράπεζας στην οδό Μητροπόλεως 20 στη Θεσσαλονίκη για λόγους κόστους. Σημειώνεται ότι η Optima Bank λειτουργεί με την τραπεζική άδεια της Επενδυτικής Τράπεζας, την οποία εξαγόρασε από το κυπριακό δημόσιο ο όμιλος της Motor Oil, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Πρόκειται για γραφείο που ασχολείται με επενδυτικά προϊόντα, κυρίως μετοχές, ομόλογα και παράγωγα, που διαπραγματεύονται στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές. Η αναστολή λειτουργίας έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται, πλέον, στον… αέρα οι 18 εργαζόμενοι, που απασχολούνταν στους δύο ορόφους των γραφείων της Μητροπόλεως. Πρόκειται για οκτώ brokers και δέκα διοικητικούς υπαλλήλους, στους οποίους τα νέα και τις προτάσεις της τράπεζας μετέφερε την προηγούμενη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank Δημήτρης Κιπαρίσσης. Οι προτάσεις για το εργασιακό μέλλον των 18 εργαζομένων της Θεσσαλονίκης είναι οι ακόλουθες:

1. Οικειοθελής παραίτηση με κίνητρο τη διπλάσια της νόμιμης αποζημίωσης.    

2.  Ένταξη στο δίκτυο συνεργαζόμενων αντιπροσώπων στα επενδυτικά προϊόντα, δηλαδή συνεργάτης με βάση το προσωπικό πελατολόγιο και χαρτοφυλάκια καθενός.

3. Παραμονή στη νέα τράπεζα μετά από σχετική εκπαίδευση. Μόνο που στη Θεσσαλονίκη οι θέσεις είναι λίγες και καλύπτουν έναν μικρό αριθμό από τους 18 εργαζόμενους. Οι υπόλοιποι θα τεθούν στη διάθεση της τράπεζας και θα τοποθετηθούν όπου υπάρχουν ανάγκες, στην Αθήνα και αλλού.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των υφιστάμενων εργαζομένων που θα ενταχθούν στα δύο πρώτα υποκαταστήματα της Optima Bank στη Θεσσαλονίκη είναι τέσσερις, αλλά ο πρόεδρος των Συλλόγου εργαζομένων στην Optima Bank κ. Ανδρέας Μακρυγιάννης επισημαίνει στη Voria.gr, ότι ο Σύλλογος βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διοίκηση και ενδεχομένως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. «Εμείς θέλουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε απόλυση συναδέλφου» υπογραμμίζει ο κ. Μακρυγιάννης, κάτι που μένει να φανεί εάν συνιστά εφικτό σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι βαρύ ανάμεσα στους εργαζομένους της πρώην Επενδυτικής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι με βάση την ηλικία τους, την επαγγελματική τους εμπειρία και τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις δυσκολεύονται να σκεφτούν τη ζωή και τη δουλειά τους μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Διατυπώνουν, λοιπόν, αιτήματα –τουλάχιστον οι διοικητικοί υπάλληλοι- είτε για μεγαλύτερες αποζημιώσεις στην εθελουσία, είτε για απορρόφησή τους στις επιχειρήσεις του ομίλου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.