Skip to main content

Έρχεται τον Σεπτέμβριο το πρώτο πρόγραμμα Κτηνιατρικής από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Πρεμιέρα θα κάνει τον Σεπτέμβριο το πρώτο πρόγραμμα στον τομέα της Κτηνιατρικής στην Κύπρο που θα προσφέρεται στα αγγλικά.

Μία καινούργια εποχή ξεκινάει στον τομέα της κτηνιατρικής στην Κύπρο καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβιο κάνει πρεμιέρα το νέο πρόγραμμα Κτηνιατρικής (Doctor of Veterinary Medicine, DVM) από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το πρόγραμμα θα είναι πενταετές (300 ECTS) και θα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα, ενώ η φιλοσοφία του προγράμματος βασίστηκε στο επιτυχημένο μοντέλο της Ιατρικής Σχολής. H δομή του στηρίζεται στη έννοια της «Ενιαίας Υγείας - One Health» η οποία καθορίζει ότι η υγεία των ανθρώπων είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Κύπρος μέχρι σήμερα δεν είχε δικό της πρόγραμμα στον κρίσιμο τομέα της Κτηνιατρικής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να κατανοήσουν τις βασικές βιολογικές αρχές της φυσιολογικής σωματικής λειτουργίας και ασθένειας των ζώων αλλά και τα επιστημονικά εφόδια για να μπορούν να διακρίνουν το παθολογικό από το φυσιολογικό, να προλαμβάνουν τις ασθένειες και να διαχειρίζονται με ασφάλεια τις διαδικασίες ζωικής παραγωγής.

H Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή της Κτηνιατρικής Σχολής, που περιλαμβάνει κορυφαίους ακαδημαϊκούς από Κτηνιατρικές Σχολές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ισραήλ, σε συνδυασμό με του εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό και κλινικό προσωπικό από την Κύπρο και το εξωτερικό, διασφαλίζουν την παροχή μιας άριστης ποιότητας επιστημονική και εργαστηριακή εκπαίδευση, με πρακτική εξάσκηση από το πρώτο έτος φοίτησης.

Το πενταετές πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έναν χρόνο κλινική εκπαίδευση, καλοκαιρινή εκπαίδευση στις χώρες διαμονής.

Αναλυτικά, το Doctor of Veterinary Medicine (DVM) περιλαμβάνει

-Δύο χρόνια βασικές επιστημονικές γνώσεις,

-Δύο Χρόνια κλινικές γνώσεις

-Ένα χρόνο κλινική εκπαίδευση σε:
1. Μικρά ζώα (16 εβδομάδες)
2. Παραγωγικά ζώα (6 εβδομάδες)
3. Άλογα (4 εβδομάδες)

-Καλοκαιρινή εκπαίδευση στις χώρες διαμονής υπό την επιτήρηση του ΠΛ

- Αναγνώριση τίτλου στις χώρες της ΕΕ σύμφωνα με την οδηγία 2005/36/EC για διασυνοριακή αναγνώριση επαγγελματικών πτυχίων

- Ισχύουν σε κάθε χώρα προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος

Όμως, γιατί είναι σημαντική η σύσταση ενός τέτοιου προγράμματος στην Κύπρο;

Ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατέχει το 8% του ΑΕΠ της Κύπρου, ενώ σημαντική κρίνεται η ενίσχυση της ποιότητας της παρεχομένης φροντίδας στα ζώα. Μάλιστα, θα προσφέρει στην ενίσχυση της έρευνας στον τομέα κτηνοτροφίας, και ειδικά στην παραγωγή του χαλουμιού.

Το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου (ΔΙΠΑΕ), εξασφαλίζοντας έτσι την αναγνώριση του τίτλου από την Ελλάδα και όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ -και παγκόσμια.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, τόνισε σε διάσκεψη για την έναρξη του προγράμματος τη σημαντικότητα της νέας Σχολής δηλώνοντας πως «από το 2011 το πανεπιστήμιο Λευκωσίας καθιέρωσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχίας στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης, μέσα από τη δημιουργία της πρώτης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο. Κτίζοντας πάνω σε αυτό το υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικής αριστείας, το πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί και πάλι, ιδρύοντας την πρώτη Σχολή Κτηνιατρικής της Κύπρου και προσφέροντας για πρώτη φορά πτυχίο Κτηνιατρικής στη χώρα».

Κοσμήτορας της νεοσύστατης Κτηνιατρικής Σχολής είναι ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας Σταύρος Μαλάς ο οποίος και ανάφερε πως «οι στενές συνέργειες μεταξύ του προγράμματος Κτηνιατρικής, της Ιατρικής Σχολής, αλλά και άλλων τμημάτων του πανεπιστημίου Λευκωσίας που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, δημιουργούν ένα ιδανικό ακαδημαϊκό οικοσύστημα, στο πλαίσιο του οποίου μπορούμε να προσφέρουμε στους φοιτητές μας μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην κτηνιατρική, η οποία να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου».

Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής και ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος έχει αναλάβει ο τέως Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Cambridge Καθηγητής Ιατρικής Μικρών Ζώων, Michael Herrtage, ο οποίος δήλωσε πως «το πρόγραμμα είναι βασισμένο στα διεθνή πρότυπα της κτηνιατρικής εκπαίδευσης και παρέχει στους απόφοιτους όλα τα ακαδημαϊκά και κλινικά εχέγγυα που απαιτεί η κλινική κτηνιατρική. Παράλληλα, οι απόφοιτοι θα αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία σε οποιαδήποτε ειδικότητα της Κτηνιατρικής επιλέξουν να ακολουθήσουν».

Για περισσότερες πληροφορίες του ακαδημαϊκού προγράμματος Κτηνιατρικής μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.unic.ac.cy/vet/doctor-of-veterinary-medicine-dvm/