Skip to main content

Έρχεται το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία εάν η Ρωσία καταλάβει όλο το Ντονμπάς;

Επόμενος στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να είναι η επαρχία Ντονέτσκ, η οποία μαζί με το Λουγκάνσκ αποτελούν το Ντονμπάς

Με την πτώση της πόλης Λισικάνσκ, η Μόσχα ελέγχει πλέον ολόκληρη την επαρχία Λουγκάνσκ. Επόμενος στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να είναι η επαρχία Ντονέτσκ, η οποία μαζί με το Λουγκάνσκ αποτελούν το Ντονμπάς. Εφόσον οι Ρώσοι καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς, είναι πιθανό έπειτα να επιδιώξουν κατάπαυση του πυρός. Αυτό υποστηρίζει ο αναλυτής και  διευθυντής της Ostoya Consulting, Βίκτορ Αμπράμοβιτς.

«Ο Πούτιν [μπορεί] να προσφέρει τη δυνατότητα για κατάπαυση του πυρός μόνο και μόνο για να έχει έτσι την ευκαιρία να ενισχύσει τα κέρδη που κατάφερε να επιτύχει μέχρι τώρα», δήλωσε ο Αμπράμοβιτς στο CNBC.

Αν και η εκστρατεία δεν έχει πάει σύμφωνα με το αναμενόμενο για τη Μόσχα, είπε ο Αμπράμοβιτς, η Ρωσία φαίνεται «σχεδόν σίγουρα» ικανή να επιτύχει τους περιορισμένους στόχους της στο Ντονμπάς. Εάν ο Πούτιν στη συνέχεια προτείνει κατάπαυση του πυρός, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα βρθεί σε δύσκολη θέση, εκτίμησε.

«Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να πιστεύουμε ότι... η αποδοχή μιας ρωσικής πρότασης για κατάπαυσης του πυρός θα οδηγήσει στην πραγματικότητα σε μια ειρήνη με διάρκεια», συνέχισε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι αυτό θα δώσει στη Ρωσία τη δυνατότητα να οχυρώσει τα στρατεύματά της και να επιτεθεί ξανά στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο Ζελένσκι δεν αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός, εγείρει «τον κίνδυνο να χάσει, ενδεχομένως, την κατάλληλη στιγμή, μέρος της δυτικής υποστήριξης στην οποία βασίζεται», είπε ο Αμπράμοβιτς, προσθέτοντας ότι η αποδοχή της πρότασης μπορεί να έρθει έπειτα από πίεση από τους δυτικούς ηγέτες. Και αν ο Ζελένσκι αποδεχόταν μια τέτοια κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από το πόση στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη αισθάνεται ότι μπορεί να λάβει από τη Δύση, πρόσθεσε.

Ο ίδιος πάντως κρίνει ότι η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί  για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες έως ένα χρόνο. Σημείωσε επίσης τη σημασία που έχουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρέχουν μακράν τη μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Πρέπει να έχετε κατά νου ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση από τον πόλεμο στην Αμερική, αλλά οι Αμερικανοί [επίσης] έχουν τεράστιους πόρους που μπορούν να δεσμεύσουν για δεκαετίες», είπε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν διαφορετικούς υπολογισμούς για τη διάρκεια που είναι πρόθυμοι να υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Πηγή: naftemporiki.gr